време за прогноза 10 апр. 2019 2019-04-10 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBazgzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--496d12146f4ed7020e8bcb0b236e7eb341df3d18/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34346.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Оставките са по-мощно опрощение дори от индулгенциите

Спомняте ли си за Мартин Лутер?

Не, не за онзи американски пастор Мартин Лутър Кинг и неговата прочута реч „Имам една мечта“. Той мечтаел за големи промени в САЩ. Толкова големи промени, че петдесетина години по-късно американците си избраха афроамериканец за президент. 

За друг човек ви говоря. За онзи германец Мартин Лутер, който разтърсил из основи католическата църква в Европа и поставил началото на протестантската Реформация…демек предизвикал големи реформи.

Излязъл този ми ти хер Мартин на площада и възнегодувал срещу добрата търговска практика на Светата църква да продава индулгенции. Дори написал прочутите си „95 тезиса“, с които направил на пух и прах тази печеливша сделка между грешниците и църквата.

А сделката имала такава елегантна простота. И двете страни оставали доволни.

Общо взето схемата била брилянтна. Правиш някакви небогоугодни деяния, бъркаш в кацата с меда, че и по-лоши неща дори, после отиваш в близкия храм, плащаш си и хайде, простено да ти е, бъди благословен, вземи тази индулгенция и си харчи натрупаното със здраве.

И Мартин Лутер скочил срещу тези продажби на индулгенции и ги обявил за неща, които нямат нищо общо с Бог. Направо ги определил като скверни.

Църквата изобщо не се зарадвала на това, анатемосала непокорния теолог  и скочила да брани индулгенциите, ама пък хората скочили срещу тях и станали едни неща, абе…не е за разправяне.

И у наше село, в Отечество Любезно виждаме подобни неща, по които приличаме на Германия от онези далечни времена преди Реформацията.

И тук е така. Схемата е брилянтна. Демек, правиш струваш, бъркаш в кацата с меда, че и по-лоши работи можеш да направиш, накрая даваш оставка пред Олтара на Отечеството и пред Великия вожд и учител и какво…получаваш индулгенция, а по мегданите глашатаи обявяват, че в името на морала си подал оставка. Алелуя, братя и сестри съпартийци.

И ти си чист като сълза и партията чиста като сълза и казано честно всичко ти е наред, тъй че спокойно си гледаш напред. Шампанско и сълзи се леят накрая.

Мартин Лутер точно на това се вбесявал най-много, че всеки грях можел да бъде опростен само днес, само тук, ако бъде закупена съответната индулгенция…На преференциални цени.

Че то съвсем библейско звучи, а? Дай, за да ти се даде. Демек даваш оставка, дават ти опрощение и си заминаваш по живо по здраво да си харчиш спечеленото.

Всичко имаме у нас. И морал, и опрощаване на греховете, но понеже нямаме нашенски Мартин Лутер, нямаме Реформация на държавата, пък реформи никакви даже.

Така ще е, докато оставките са индулгенции и опрощение.

Забелязвате ли. Колкото повече народните трибуни демонстрират висок морал и подават оставки, толкова повече се чува недоволно сумтене и мърморене сред хората. Нещо не е наред. Или в народните трибуни или в хората.

А може и нещо в морала да не е бива, а?

То, малко неудобно и неуважително звучи, ама май, май туй с морала е като в онзи стар роман "Величие и падение на куртизанките". 

Все пак нека си припомним библейското „Не съди, за да не бъдеш съден“. Кои сме ние, че да съдим. Какво сме? Избиратели? Свободни хора? Тя, свободата Санчо е на върха на бюлетината, която не пускаме в урната в деня за изборите.

Остава ни само да се надяваме, че и в България някой ден ще се появи някой нашенски Мартин Лутер, който ще разтърси из основи всичко и ще предизвика реформи.

Засега я караме само на индулгенции, туй де…на оставки. 

Брей, ама то станало време за прогноза.

Днес ще е облачно, мъгливо и влажно. Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат до 13 градуса.

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...