време за прогноза 08 апр. 2019 2019-04-08 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaTQzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--474cedcd2166566ed58fb60c7bf764887ce1c948/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34323.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Шшшт…тихо, че Европа ни чува

Помня как в далечната епоха от управлението на Тодор Живков майка ми и баща ми ми обясняваха, че и стените имат уши и затова да внимавам какво приказвам. Страхуваха се ,че някой ще ни чуе.

Затова и общуването ставаше с приглушен шепот, а от онези времена остана и изразът „Това не е за по телефона“

Лошото е това ,че от 2009 год. насам хората пак почнаха да си казват „Това не е за по телефона“

Иначе казано, страхуват се, че някой ще ги чуе какво си приказват и ще използва казаното срещу тях. Ами, не е случайно, че имаше едни скандали с политици и желанието им да подслушват този или онзи.

Сещам се, че по време на европредседателството един от нашите родни европредседателстващи се обърна към всички нас в Мила Родино Ти Си Земен Рай да бъдем по-внимателни, че да не разклатим  стабилността и да не вземе Европа да ни чуе.

Явно сме имали какво да крием от Европа, а? Мани, мани…не е за приказване.

Той и Тодор Живков тъй казваше „Да се снишим, докато отмине бурята“, пък после да си продължаваме, както си знаем.

То се видя какво сме знаели.

Добре де…ако  Европа ни чува, задаваме ли си въпроса какво точно чуват от нашия двор?

Не, не става въпрос за държавната пропаганда. Нея не я слушат и от правителството дори. Никой вече не и вярва.

Предполагам, че ако Европа честно ни каже какво е чула от нас, то ще бъде…“Държавата ви е на груб строеж“.

Ха, сега де!!! Какво пък означава това?

Ами, да живееш  в държава на „груб строеж“ означава следното.

Това е държава, в която постоянно нещо се строи, но понеже е построено грубо, новоизграденото  се ремонтира и ремонтира отново и отново.

На това място и строителите са груби. Строителите на съвременна България са груби.

Не тези с мистриите и с бетоновозите, а онези с папките и с разрешителните за строеж.

Те са в състояние да уредят така грубо изграждането на една многоетажна  сграда, уж за да спрат с нея свлачище, че разрушават морския бряг така, както дори морето не е успяло да разруши векове наред.

В една държава на груб строеж хората от управлението и са грубияни.

Да, езикът им е груб. Прости са и неуки. Дори се гордеят с простотията си и я превръщат в модел за подражание.

В сферата на строителството „груб строеж“ означава етап на недовършеност. Иначе казано най-доброто предстои да се случи.

В сферата на държавното управление „груб строеж“ означава фаза на нещо започнало с обширни телевизионни репортажи, бляскави първи копки,невероятно оптимистични  прогнози, ама…накрая се стига да традиционното „бъдеще време в миналото“…демек „Щяхме да направим това, но не се случи, ама ако Иван Костов не беше управлявал преди 18 години, със сигурност щеше да стане“

Това си е нашето постоянно състояние на нещо още неслучило се, но без надежда да се случи.

Чух, как една министърка се ожали, че си купила жилище в „груб строеж“, демек живеела като клошар. Като размаха нотариалния си акт, че като го зачете с глас, направо да ревнеш. Такава сирота, такъв недоимък, такава нищета. Щом министрите в една страна си купуват жилища на груб строеж, какво остава за нас гражданите. 

Изобщо в последно време средният българин от сутрин до вечер плюнчи молива и пресмята  квадратура на разгърната площ на тераси, тавани, мази, гаражи и асансьори.

И накрая като тегли чертата, какъв резултата получава? Верен отговор  „Държавата ни е на последното място в ЕС по доходи на населението“

Вече у нас никой не търси еротични списания, защото нотариалните актове на някои наши велможи са си истинска порнография. Иначе казано тези …хм…актове са много …с извинение…груби. Ах, как боли...

Европа не само ни чува, но и вижда, че у нас груби хора по най-грубия начин са проникнали на ръководни постове и са превърнали държавата в нещо „на груб строеж“

И целият този коментар е груб и тъп и е оскърбление за вашата интелигентност. Затова, нека като едни английски джентълмени да си кажем няколко думи за време, а?

Ама, то, наистина стана време за прогноза.

Днес обични мои грубияни и грубиянки, в Бургас и в региона ще се радваме на променлива облачност и на променлива слънчевост, а максималните температури ще достигнат до около 14 градуса.

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...