пред олтара 04 апр. 2019 2019-04-04 2019-04-04 https://www.burgas-reporter.com/attachments/8dfa0e3d1d030de065f02e401312697872765552/store/fit/600/400/9ad34f0c4e7e9b55e063fddfd5886f4a316ba59e46a520293df329d89686/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме Св. Преподобни Йосиф Песнописец

Православната църква почита днес – 4 април, Св. Преподобни Йосиф Песнописец.

Той се родил в началото на 9 век на остров Сицилия. Семейството му било принудено да се премести в Пелопонес. Скоро след това младият Йосиф заминал за Солун. Познал учението на Иисус още от малък, той постъпил в манастир. Станал свещеник и удивявал събратята си с необикновен интелект и мъдрост. Това силно впечатлило Св. Грирогий Декаполит. Той силно обикнал преподобни Йосиф и го направил свой последовател.

По това време пламнала отново враждата между еретици и християни. Православните епископи били отстранявани от служба, а на тяхно място се назначавали водачи-иконоборци.

По волята на своя духовен баща, Йосиф предприел рискована мисия. Потеглил сам към Рим, за да потърси намесата на папата в борбата с несправедливите гонения и изтезания срещу християните. Мисията му била осуетена, а той - заловен и хвърлен в тъмница на остров Крит.

По време на заточението светият човек понесъл големи мъки и страдания, но не престанал да проповядва Божието учение.

След шест години мъченичество, преподобни Йосиф бил свободен. Заминал за Цариград и продължил да проповядва словото Божие. Заради тези свои деяния много пъти бил изпращан на заточения. Но светия отец мъжествено приемал всички унижения и страдания в името на Иисус.

Последните дни от живота си прекарал в Цариград, където доживял дълбока старост. Тленните останки на Преподобни Йосиф били тържествено погребани в присъствието на високопоставени духовници и добродетелни християни.

Днес църквата почита също паметта и на свещеномъченик Никита Серски.

Той е македонски българин от Албания. Известно време се подвизавал в руския манастир "Свети Пантелеймон", в Света Гора Атонска, където бил йеромонах-ефимерий. Преместил се в скита "Света Анна", където се отдал на безмълвие и молитви към Бога. В момент на просветление решил да извърши мъченически подвиг и се преместил в гр.Серес, в известния манастир "Свети Йоан Предтеча" и се отдал на строг пост и молитви.

На Велика сряда отишъл в джамията "Света София", в която живеели мохамеданският учител и учениците му. Свети Никита Серски видял един куц ученик и го посъветвал да приеме християнството, за да излекува недъга си. Заради това свое неприемливо деяние светецът бил задържан от серските власти и бил хвърлен в тъмница.

На следващия ден, Велики четвъртък, градският бей организирал диспут между Свети Никита Серски и най-изтъкнатия мохамедански законоучител в присъствието на всички местни знатни и образовани последователи на мохамеданството. Спорът продължил дълго и по време на изявленията си Свети Никита обругал Мохамед и започнал да проповядва християнските идеи пред мохамеданите.

Това било изключително силно основание светецът да бъде затворен в тъмница отново и след множество зверски мъчения, на Велика събота – 4 април 1808 г., бил осъден на смърт чрез обесване. Тленните му останки били погребани зад християнската църква "Свети Николай".

Има съставена служба в чест на свети свещеномъченик Никита Серски, която се отслужва в руския манастир "Свети Пантелеймон" и в скита "Света Анна", в Света Гора Атонска.

 

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...