време за прогноза 27 март 2019 2019-03-27 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdlpRIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--22a6a6b3f9ab9c8e82befbc14602447ccb0aa133/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34201.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Мобилно лицемерие

Представете си, че сте собственик на…хм…на аптека в някой български град,

Продавате лекарства, имате договор по здравна каса, обслужвате „зелени“ рецепти и прочие такива нормални за бранша неща. Хората идват при вас и всичко е наред.

И в един ден в съседното помещение до вас се появява французойката Жюнивиев и отваря…да, правилно сте предположили.

Отваря аптека. Продава много по-евтино от вас, спи в задната стаичка на аптеката и плаща на своите служителки аптекарки много по-малко, отколкото вие. Те също спят в аптеката, за да пестят парите за хотел или квартира.

Добре де…знам, че примерът ми издиша, защото цените на лекарствата са пределни катко максимум, но не всеки може да продава по-евтино, освен ако не е определен политик, но ако искате, заменете аптеката с ресторант или с автосервиз или с каквото искате.

Просто си представете как до вас има французин, който спи в обекта си, плаща по-ниски заплати на своите работници, които също спят в обекта и цените им са по-ниски от вашите. Възможно ли е за загубите клиентите си, как мислите?

Ще ревнете ли, че това е дъмпинг и нелоялна конкуренция? Ще поискате ли от родните законотворци да съхранят бизнеса ви? Ще настоявате ли за равни условия на пазара във вашия бранш? Ще определите ли ситуацията като несправедлива и нечестна?

Ще скочите ли срещу Жюнивиев и нейните колежки, които подриват бизнеса ви и взимат клиентите ви?

Какво ли ви питам. Знам, че го направите. И по-груби неща ще направите.

А защо тогава пръскате слюнки срещу френския президент  и неговия пакет „Мобилност“ ? Вие изобщо разбирате ли същината на промените, които той предлага да бъдат въведени?

Повече от ясно е, че той защитава френските шофьори от…не, не ги защитава от българските шофьори, а от собствениците на българските транспортни фирми.

Българският шофьор на камион в Европа е прецакан и то здраво.

За предприемачите, които развяват българското знаме и са готови да цапардосат лошия Макрон  е нормално служителите им да спят в кабините месеци наред. Нормално е французинът Жан и българинът Иван да получават различно заплащане за една и съща работа.

Това нашенските патриоти наричат конкурентноспособност и свободен пазар. А на мен ми прилича малко на тарикатщина.

Може и аз да греша…но това е моето мнение.

Само един въпрос и изчезвам? А дали българските представители в Европарламента биха приели да работят там и да получават доста  по-малко от френските си колеги? Дори доброволно да решат тази разлика да бъде узаконена?  Биха ли се съгласили да спят върху бюрото в някой кабинет и да ползват тоалетната и банята в дъното на коридора. И да ядат храна от буркани и сандвичи?

 Не, нали. Защото няма да е справедливо спрямо нашите сънародници, които защитават интересите на България в Европарламента. Смятам, че ще бъдат прави и бих ги подкрепил, ако протестират и развеят българското знаме. Те трябва да получават толкова, колкото френските евродепутати и в това няма никакво съмнение. Така трябва да бъде.

Същото трябва да е в сила за българските шофьориV те с нищо не отстъпват на френските си колеги като умения, издръжливост и отговорност.

Но какво ли ви занимавам. Вероятно вече сте ме обявили за ренегат, предател на българските национални интереси и прочие такива ужасии. Е, аз поне знам, че ясно съм се разграничил от лицемерието на някои наши политици, които всъщност лъжат родните шофьори. Някой ден това ще стане ясно, но…дотогава такива като вас ще псуват и ще мразят такива като мен. Години наред чистех кабината на баща ми, който беше международен шофьор. Не можех да разбера как може да спи в тази клетка, докато пътуваше из Европа и Азия, но той го правеше. Не мисля, че беше щастлив. И не мисля, че днес моите приятели Милен , Вальо, Тошко и други като тях  са били щастливи тогава, когато българските им работодатели са ги третирали като…хайде да не казвам както какво. Уверявам ви, те изобщо не са щастливи от това, че спят в кабините на камионите си. Никога не мрънкат, карат без да мигнат като роботи и са много добри в работата си, на тях винаги може да се разчита, ама не взимат колкото френския си колега Жан. Работят като него, че и повече от него, но...Заплатата им е друга. Защо? Европа на две скорости? Европа на две заплати? Защо получават по-малко за същия труд като Жан? Това ли е конкурентноспособност? Ето на това искам да чуя отговор. И Еманюел Макрон пита същото.

Една малка подробност. Милен, Вальо и Тошко и други като тях вече работят като шофьори в италиански и испански компании. Но вечер пак спят в кабините си. Защо ли? Защото са българи ли? Единият от тях вечер спи в някакви гнусни общежития, стаите в които са по-лоши и от кабината му. Е, това точно трябва да се промени. Каквото за французина Жан, такова и за българина Иван. Това трябва да е борбата, а не друго. 

Но нека се върнем към Жюнивиев от началото на това куцо мое умотворение.

Ако вие и тя предлагате едни и същи или близки цени, как ще накарате клиентите да дойдат при вас? Като сте любезни, като сте отзивчиви, като винаги имате онова, което те търсят, като не ги мамите, като си вършите работата така, че те да се чувстват специални...и прочие. 

Да не превръщаме българските шофьори в нещо подобно на Жюнивиев, която спи в задната стаичка на аптеката, за да спести някой лев. Какво ще кажете.

Не мога да повярвам, че казвам и изписвам това, но за първи и вероятно единствен път съм съгласен с Николай Бареков. Смятам, че е прав за гласуването си, пардон за негласуването си по пакета "Мобилност"

Ха, то станало време за прогноза.

Днес ще е облачно, хладно и максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат до 13 градуса.

Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

 

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...