време за прогноза 22 март 2019 2019-03-22 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBakE0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1f7e389a0439ba34dbee51759c5023e537c59d47/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34159.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Нова българска аристокрация??? Не, просто жалка имитация

Аз и друг път съм разсъждавал върху обърканата ни идентичност и мераци да бъдем други, а не такива, каквито сме.

Ами, да…то, нали затуй се пее „Пустите клисурци станали московци, а панагюрци – донски казаци“ . Кажете ми, човек как да се не запита в един момент „Аз ли съм или не съм“

Тамо аз ще отговоря „Не си ти, когато си алчен“

Един български работодател все обяснявал на своите служители, че ще стане най-щастливият човек на планетата, ако те станели богати, докато работели за него. Е, той станал богат. За тях не знам. Всъщност знам. Мнозинството от тях не забогатя.

Онзи гибелен гняв на премиера Борисов разтърси небосклона чак от далечния Брюксел. Припомни ни, защото явно сме забравили, че представителите на червената буржоазия след 1944 год са живеели на най-хубавите места в София и в другите градове.

Ама, прав е премиерът. Вярно е. Вярно е, че след Великия Девети хора с каскети и с калпаци са изритали с шутове мръсните капиталисти и са се нанесли в домовете им.  Умеели са да вържат въже, на което да обесят класовия враг, ама не знаели как да връзват вратовръзки. Но пък с хубавото се свиква.  Така дядото на един мой приятел изведнъж се сдобил в триетажната си къща с нови съседи в лицето на семействата на трима четирима другари комунисти. Поне му оставили две стаи. Останалото го взели и след реституцията получили обезщетение, защото имали нотариални актове за чуждата собственост.

Има само една важна подробност. Че аристокрацията е потомствена, а буржоазията е самосъздала се, но то кое ли у нас е наред. Затуй е пълен миш маш.

Гласовете ви чувам. Казвате, че тя българската буржоазия доста злини е сторила и преди 1944 год. И вие сте прави и истина е това, което казвате… Хич не им чиста работата. Бая кръв е проляла старата буржоазия, но…

Само че се сещам за ония буржоазни братя и богаташи, които дарили имането си за построяването на Софийския университет. Ама, що диря в Улпия Шопия. Имаме си пример и в Бургас. Онзи богаташ Александър Георгиев- Коджакафалията нали и той дарил пари и земи на бедните и на църквата и за други добри дела дал. Много пари, ама страшно много. И много земи. Е, за такава буржоазия ми се говори, ама…

Премиерът е абсолютно прав да се позовава на тази историческа подробност за червената буржоазия с претенции да бъде аристокрация, но мнозина от близките му съпартийци са били…с извинение… членове баш на тази червена партия, че и той самият партийна книжка е имал. Демек БКП ги е откърмила и тях. 

И не ги обвинявам, защото…

/защото и аз бях комсомолски секретар в 8 клас и комсомолски секретар на автомобилен батальон в танковата бригада в Айтос. Е, в интерес на истината целият батальон беше с около двайсетина души личен състав и не можех да видя очите на членовете на дружеството, защото те вечно бяха по пътищата, но фактът е неоспорим. Значи аз не съм бил дисидент, а кротък сополанко, пък роднините ми са били работници и селяни, а не буржоа. Така че да не лая много, защото...айде, няма нужда. Знаем се какви селтаци сме/

Ние можем да се сърдим на цар Фердинанд Сакскобург Гота, ама той вероятно е имал нещо предвид, когато е отказал да раздаде аристократични титли на българските първенци. Преценил ги, претеглил ги и му станало ясно, че тази работа няма да се получи. От цървул трендафор не става – казваше един стар бургазлия, изпитващ огромна ненавист към цървулите с власт.

От 1944 год. насам историята ни е пълна с примери за смехотворни опити на някакви хора да придобият аристократичен ореол. Но напъните им са жалки. 

Пък и след 1989 год. самоназначилите се за членове на елитния клуб на новата българска буржоазия са хвани единия, блъсни другия. Май имаме и някакви аристократи. Неколцина архонти, демек князе и един лорд, ако не се лъжа. Дори  и гербове си имат. И разбира се имаме ВИП-ове, които се титулуват „обществена личност“, демек развейпрах.

Не става. Не се получава. Моят приятел Доктора все казва, че у нас няма „натрупвания“. Не, няма предвид първоначално натрупване на капитал. Примери за това виждаме навсякъде. Не само са натрупали, ами чак са прекалили да трупат. Зинали са, сякаш цялата България да глътнат.

Приятелят ми говори за липсата на генетичен код, за ДНК, за родови традиции.

Нека бъдем честни и да признаем, че има тотални идиоти и глупаци сред потомствената аристокрация, но същевременно има и невероятни аристократи по дух.

Само че у нас ние имаме предимно имитатори. Единствено истински са тоталните идиоти и глупаци, облечени във власт, които трогателно се опитват да заприличат на буржоазия или още по-лошо, на аристокрация.

Чудех се днес, ако във фитнеса се появи някоя девойка и върху плътно прилепналото и боди има щампирани откъси от Псалм 91, какво се очаква от мен. Трябва ли да оценя мощната енергийна защита на това моминско одеяние или да сведа смирено поглед към скъсаните ми маратонки. Но така или иначе в нашата зала девойките, ако изобщо се появят, са все с одърпани анцузи. И аз съм същият санкюлот.

Защото явно един наш псевдопатриций и други негови колеги уж нотабили не са свеждали никак смирено погледи, а напротив…оглеждали са квадратури, разположение, локация, изпълнение и при това без да се интересуват от цената на жилищата.

Ами, да. Опитват се да покажат, че са аристократи по дух и не ги интересуват ни парите ни цените. Затова придобиват благини по-евтино.

Но когато се вгледаме в тях, виждаме едни жалки имитатори и всичко става ясно. Затуй прав е бил цар Фердинанд. В България аристокрация не вирее. Пък буржоазията ни...мани, мани.

И не ме мислете за нихилист. Напротив. Всичко българско и родно любя, тача и милея, но българските ментета и нескопосани копия на световни образци ме отвращават. Санкюлоти, сър. 

Ха, ама то станало време за прогноза.

Слънчево, топло и с максимални температури от около 12-14 градуса в Бургас и в региона. Това ще бъде времето вътре в мен и вън около вас.

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

 

 

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...