време за прогноза 21 март 2019 2019-03-21 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZzQ0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0be6d4557869b741c969250f8ef82b007d48cb67/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34145.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Стари циреи, нови апартаменти и преброяване на дивите зайци

Аз нямам проблем с това, че някой политик е решил да инвестира парите си в шест или в пет апартамента. Имал парици, платил е.

Нямам проблем и с това, че някой министър се разхождал из квартала си, видял някакъв изкоп, пък решил да зарови парите си в дупката и след време оттам му поникнало  жилище с около 190 кв. метра площ.

Един приятел, доста по-успял и умен от мен, все ми казва, че  мащабите на мислене на родните внезапно забогатели нотабили стигат най-много до там  да накупят жилища, гаражи, ниви и някой друг дом в чужбина.

Виж, да построят завод или да инвестират в някакво ново производство или хайде нека да е в някакъв стартъп, е …това никога не се случва.

Все едно и също правят. Зле са, но не се оправят. Винаги едно и също. Апартамент, кола, жена и почивка и вила в чужбина.  Толкоз. Само дето бройките на тези благини варират. Алтернативата е да набият парите си в банков трезор срещу преференциална лихва. И да си ги изтеглят ден преди той да фалира. Или другото им любимо. Придобиват завод и го нарязват на скрап, а работниците изхвърлят на улицата. После със спечеленото пак апартаменти, къщи, коли и жени и нещо в чужбина. Истинска матрица. От един калъп са правени или от една партийна школа.

Как пък един от тях не се прочу с това, че е инвестирал всичките си пари в акции на българска компания, която е отворила ново производство с 1000 работни места. Ей, тъй докато се разхождал, видял, че се стори завод и решил да му стане акционер и да си купи акции. Ама, не да стане съсобственик или да влезе в борда на директорите, ами просто да рискува и да инвестира. Да, бе да. Ще инвестира у нас? Да не е луд. Че нали той най-добре знае какво е положението с инвестиционния климат в наше село.

Представете си, че под вещото ръководство на един управник на село, град или държава, всичките ресурси на населено място или на тази територия бъдат изсмукани и откраднати. И този управник с припечеленото си вдигне един голям дворец. Единствено това. 

И една сутрин излиза този преуспял патриций на верандата си или на покрива и оттам поглежда наоколо и що види…

Ха!!! Разруха, кал, некачествено поставени плочки по тротоарите, изронен асфалт по улиците, отрязани дървета, бетониран морски бряг или бетониран планински склон, бездомни кучета или неграмотни типове, които лежат, пърдят и чакат на социални помощи пред вратата на двореца. Поглежда така от високото и се чудих „Брех, мама му стара. Как се случи това????“ И почва едно преброяване на дивите зайци, по-точно на тъпите зайци, които не са избягали още и трябва да бъдат обложени с някой нов данък.

Колко според вас ще струва този дворец сред калната и осрана земя? Би ли могъл живеещият в тази импозантна сграда да излезе извън нея и да живее нормално с оскотелите си съседи?

Струва ми се излишен труд да ровя из медицинските книги, за да видя как се изписва цирей на латински и да преписвам дефиницията за това, що е цирей.

Предполагам, че ще ви стигне онова, което знам от лични наблюдения.

Общо взето става въпрос за някакво кожно образувание, което се появява сякаш с една единствена цел. Да изсмуче силите на човека. И се надува, надува, става голям и пълен с гной, докато един ден от само себе си или с малко помощ от скалпела на доктора вземе ,че се пръсне и изтече. После остава само някакъв белег от него.

Е, има случаи когато един цирей може да отрови кръвта на човек и да вземе живота му, но това означава не само край за човека,  а и за самото гадно образувание, нали.

Та, думата ми е за ония родни циреи в политиката, които се издуват, издуват, гълтат, смучат и изпиват кръвта на хората, а размерите им стават все по-големи. Дори вече не се крият.

Е, тъй както изглежда, българските политически циреи са стигнали онова положение, в което или ще се пръснат от лакомия или ще отровят кръвта ни. Май е време за оперативна намеса, т.е нека хирургът заповяда.

Вярно, след скалпела ще остане белег, ама какво пък…ще напомня на всички, че лакомията не води до нищо хубаво.

Ха, то станало време за прогноза.

В деня, който доведе пролетта, ще бъде слънчево и топло с максимални температури от порядъка на 12 градуса в Бургас и в региона. Ще има и полусилен вятър, валежи не се очакват. Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...