пред олтара 21 март 2019 2019-03-21 2019-03-21 https://www.burgas-reporter.com/attachments/2a1f73cc38260f02a4988a3959e3f1cbf83c3057/store/fit/600/400/b4043d8de6e78402071d44db29a2637a9a7115f792bf1449a6e0d4703db6/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Ето кои светци почитаме днес

Православната църква почита днес – 21 март, Свети преподобни Яков изповедник.

Сведенията за живота му са доста кратки и непълни. За него се знае само, че като се стремял още от най-младите си години към подвижническия живот, той приел монашество и живеел в постоянен пост и молитва.

Св. Яков бил възведен в епископски сан по времето на император Константин Копроним. При неговото царуване той бил принуждаван да се отрече от иконопочитанието. След като отказал, бил подложен на много мъчения - гонен, заточаван, измъчван, оставят без храна и вода. Така борел се за Христовата вяра Св. Сава починал. Днес не се знае къде е погребано тялото му. 

На днешната дата почитаме още Свети Кирил, епископ Катански.

Свети Кирил бил родом от Антиохия. Той бил ученик на апостол Петър и от него бил поставен за Катански епископ в Сицилия.

 

Благодарение на неговата дейност много езичници се обърнали към Христовата вяра. Светията бил надарен със способността да върши чудеса. В житието му се разказва за случай, в който горчивата вода от един извор, се превърнала в сладка и годна за пиене, след като Св. Кирил се помолил на Бог.

 

Като видял това, началникът елин, който бил идолопоклонник, повярвал в Христа, а заедно с него повярвали и още много други.

 

Св. Кирил достигнал дълбока старост, а след смъртта си бил погребан с чест на остров Сицилия. Вярва се, че и днес той лекува онези, които му се помолят.

Още един светия почитаме днес. Това е Св. патриарх Тома Константинополски.

Той бил добър и мъдър цариградски патриарх, управлявал добре поверената му църква. В дните на неговото патриаршество в Галатийската страна станало чудо - по време на кръстно шествие в някои градове кръстовете от само себе си започнали да се клатят, удряли се един в друг и се изпочупвали.

Когато слухът за това чудо се пръснал навсякъде, Тома повикал при себе си свети Теодор Сикеот и започнал да го пита за значението на случилото се. Старецът казал, че това е знак за бъдещи големи беди и нещастия, които ще сполетят Божията църква и Гръцкото царство - предизвикани както от външни, така и от вътрешни врагове.

Не след дълго патриархът се разболял и изпратил да известят за неговата болест Свети Теодор, който да се моли за това душата по-бързо да напусне тялото му, преди очакваните беди да връхлетят върху църквата. Теодор с голямо нежелание склонил да изпълни желанието на болния.

След смъртта на Тома патриаршеския престол заел Сергии, дякон на Великата църква. В началото той бил правоверен, но после станал началник на монотелитската ерес. Настъпило бедствено време за Църквата – разкол, разорение, гонения и изтезаване на православни от страна на еретиците. По това време започнала тежка война с персите, през която много области в империята били пленени и опустошени. Персите превзели Йерусалим, пленили честния Господен кръст и го отнесли в Персия. Така се сбъднали всички нещастия, които били предзнаменувани от чудото с кръстовете. 

Днес православният свят почита още Св. преподобни Серафим Вирицки.  

Той се родил през 1866 г. в едно село в Ярославска област. Още малък останал сирак и затова отишъл в Санкт Петербург, където станал чирак в едно магазинче. Там той се научил да чете и пише и се оказал много способен в науките. Оженил се и имал две деца. През 1920 г. двамата съпрузи се разделили и постъпили в манастири.

По време на сталинските гонения старецът бил арестуван и жестоко бит. Не след дълго го пуснали на свобода, защото здравето му било силно разклатено и изглеждало сигурно, че скоро ще умре. Но Серафим оживял и се преселил в село Вирица (недалеч от Санкт Петербург), където останал до края на живота си през 1949 г.

 

Св. Серафим Вирицки е може би най-почитаният съвременен светец на Русия.  

 

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...