пред олтара 19 март 2019 2019-03-19 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdDFmIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--eb729a4c93099e16a3a1dbb392aeaea5964720df/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34119.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме Свети мъченици Хрисант и Дария

Православният свят почита днес – 19 март, Свети мъченици Хрисант и Дария.

Хрисанст бил син на Полемий от Александрия – знатен и богат мъж. Твърде малък го изпратили да се учи при най-добрите учители в Рим. Между всички книги, които четял, младежът попаднал и на Светото Евангелие. Библията събудила желание у него тда познае християнското учение. В търсене на истинския Бог, Хрисант се сближил с един благочестив монах, който го покръстил.

Това не се харесало на знатния му баща. За да отдалечи сина си Иисус Христос, той го затворил в една стая и го подложил на пълни лишения. Младежът обаче бил непоклатим. Затова бащата решил да предприеме друга стратегия – предложил му още по-охолен живот. Полемий довел в дома си младата и красива Дария, за да внуши на сина му любов към светските наслади.

Много скоро девойката била запленена от добротата и мъдростта на Хрисант и сама пожелала да стане християнка. Когато Полемий умрял, Дария и Хрисант заживели в два отделни дома, подобни на манастири, където привличали много братя и обръщали езичниците в християни.

За тези си деяния били хванати от властите и изпратени на съд, за да се отрекат от Бог. В този миг, пред очите на самия римски управител, яките въжета, с които ги вързали, се скъсали, а оковите на краката им – се счупили.

Разгневен, съдията Клавдий заповядал да приковат Хрисант на стълб и да го налагат с дебели чепати пръчки. Но пръчките омеквали в ръцете на мъчителите и се огъвали. Повярвал в чудото, Клавдий паднал в нозете на светия мъченик и приел христовата вяра. Последвали го и други езичници и юдеи.

Когато императорът научил за измяната на Клавдий, заповядал съдията да бъде удавен в морето, а семейството му и всички останали предатели били наказани със смърт.

Хрисант и Дария били изведени на римския път Салария и живи закопани в земята. Те умрели в големи страдания през 284 г.

На мястото, където те били погребани живи, след време започнали да се случват много чудеса и болни свидетелствали, че след като са били там, са оздравявали.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...