време за прогноза 14 март 2019 2019-03-14 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcnRRIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b0cbc8083d1b958da106faa3295fb4c361a87999/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34079.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Животът в България, описан в поговорки

„Утрото е по-мъдро от вечерта“ казват старите хора. Казват го обикновено на младите, които клатят пренебрежително глава.

И донякъде са прави, защото младите виждат с очите си как в Отечество Любезно, Как Хубаво Си Ти отдавна утрото не е по-мъдро от вечерта, защото управляващите сутрин отменят решението си, което са взели късно вечерта, а на следващата сутрин вече решават нещо съвсем друго.

Понякога гласуват заедно. И управляващи и опозиция, защото се знае, че у нас „Гарван, гарвану око не вади“

Той и един голям бизнесмен мислеше така, докато стоеше рамо до рамо с един български управник като част от правителствена делегация в една богата арабска държава, ама по-късно същият този управник го вкара в ареста барабар с жена му.

Старите хора отново искат думата и казват „Да би мирно седяло, не би чудо видяло“. Така е или поне би трябвало да е така, защото в Мила Родино, Ти Си Земен Рай чудесата се случват все на едни и същи хора.

Я чудодейно ще приватизират няколко предприятия, я ще получат поредната обществена поръчка, я ще бетонират брега на морето, пък ще се окаже, че хилядите квадратни метра бетон са част от брегоукрепване, което е замаскирано като жилищна площ… чудо ви казвам.

Но широките народни маси изпускат парата на масата с чаша ракия в ръка и толкоз. Защото дядо им и баба им са ги учели, че „Преклонена главица сабя не е сече и че „Когато атовете се ритат, магаретата мълчат“.

Да, бе, да. То пък едни атове. Където и да погледнеш по върховете, все магарета се виждат, а магариите им ни застигат деня и нощя.

И като ги питаме магаретата с власт кога ще се оправим, те се хилят и обясняват  „Бързата работа, срам за майстора“

В следващия момент пак започват да си показват магариите.

Мисля си, че нашенските нотабили и патриции в Разнородното събрание я карат по силата на онази поговорка „Двама се карат, третият печели“….И отдавна всички знаят кой печели и отдавна всички знаят кои губят.

Тъй де. Както е казал народът „Един зяпа, друг лапа“…и изобщо „Апетитът идва с яденето“

Да, докато мнозинството от българите лапат мухи, малцина тарикати са раззинали усти, че да лапнат всичко в държавата, ама са забравили сигурно, че „Лакомо дупе кръв сере“ и „Гъз глава затрива“

Само че няма защо да ги укоряваме. Вината не е тяхна, защото в края на краищата „Не  е луд този, който яде зелника, а онзи, който му го дава“ , нали така.

И по повод на даването се сещам за онази стара мъдрост „Ако искаш да познаеш човека, дай му власт“. Защото като получи някакъв пост, серсеминът протяга две ръце към народното имане. Ами, да. Нали знае, че „Ден година храни“

Има немалко случаи, в които властта развращава човеците до такава степен, че те изпадат в онова състояние, описано с живописното „Наяла се въшката и излязла на челото“. И тогава „пук“ …смачкват въшката.

Да, има бая оядени въшки у нас. И излизат с бодри стъпки на мегдана и се качват на главите на хората. Понякога стават толкова нагли, че дори властта ги погва, ама…“Всяко чудо за три дни“, защото „За едни държавата е зла мащеха ,за другите най-млечна майчица“. Ми тъй де. Наши хора са, сгрешили са, пък то се знае, че „Където има грешка, там има и прошка“. Защото ако си човек на правилните хора, тогава за тебе важи правилото „За милиони няма закони, за кокошка няма прошка“, а ако не си…ами тогава „Като не щеш мира, на ти секира“

Затуй е казано „Не питай старило, питай патило“

Ама те старите хора друга работа си нямат, че карат младите да работят. Казват им „Сухи гащи риба не ядат“, а младите отвръщат, че „Работата не е заек, че да избяга“ и затова ще отидат да изтрият някое друго лотарийно билетче, белким им се падне голямата печалба. Еее, как го казваха за такива? Ах, да. „Гладна кокошка, просо сънува“

И трият ли трият билетчета, без да усещат, че изтриват дните си и изтриват града и държавата си от картата на света.

„Луд умора няма“ или „Накарай мързеливия на работа, че да те учи на акъл“

Хубаво е, когато някакви управници се съберат около кръглата маса, за да обсъждат държавните дела, да вземат едни сборник с поговорки и да открият нещо за себе си.

Няма начин да не открият, защото в поговорките е казано всичко, за всеки.

Ама, да го правят всички заедно, а не един по един, защото „Една лястовичка пролет не прави“

Защото всеки управник трябва да си набие в главата тази поговорка.

„Животът е като стълба. Едни се качват, други слизат“

Ха, ами то станало време за прогноза.

Я, да видим. Днес в Бургас и в региона ще бъде предимно облачно, но ще има и досттатъчно слънчеви моменти, за да си направите едно селфи, пък да го турнете в социалните мрежи и да пуснетепояснение „Чувства се благословен и щастлив в компанията на еди кой си и яде шкембе чорба“…ъъъ…не, без шкембе чорба, че туй лъха на нещо просто, а инфлуенсърите не обичат да изглеждат прости.

Максималните температури ще достигат до около 6 градуса, няма да вали дъжд, изобщо пей сърце.

Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...