време за прогноза 10 март 2019 2019-03-10 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc2MzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--de9c471efffa14233f6d5cadda927e7e2dda142c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34038.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Валар моргулис за българската „Игра на БЕТОНове“

Признавам си. Обсебен съм от сериала „Игра на тронове“. Е, романът ми харесва дори повече   от филма и ме е малко яд, че последният сезон ще свърши преди поредицата от книги, но…какво значение имат моите трепети пред величието на тази сага.

ВАЛА…това е границата между доброто и злото в тази история. Само че се оказва, че в нея  доброто и злото нямат  постоянен адрес и се намират и от двете страни на този вал. И на север и на юг. Навсякъде и във всеки.

Българският вал обаче е с друго разположение.

Разделя морето от сушата, изтока от запада.

И ако в „Игра на тронове“ това мегасъоръжение се строи с огромни ледени блокове, скрепени с магия, в българската поредица „Игра на БЕТОНове“ нашият черноморски вал се строи с бетон и със строителни разрешения, в някои от които има магия и наглост.

Отива един инвеститор и казва на някой черноморски кмет . Ооо, г-н кмете, валар моргулис, бе!!!

А кметът рипа от стола си зад бюрото, прегръща инвеститора и му отвръща „Ооо, валар дохерис, приятелю“

И сядат двамата с общинските септони да обсъдят какъв бетонов вал ще издигнат на първа линия на брега на морето, за да бранят брега от морето и като как да открият богоугоден мотив за бъдещите строителни разрешения.

Но докато белите бродници имат за цел да минат през Вала, за да нахлуят на юг и да унищожат хората, у нас белите якички с мръсни ръчички искат да отидат колкото се може повече на изток, ако може дори вътре в морето, за да …за да застроят и бетонират брега, че и залива.

Белите бродници в „Игра на тронове“ унищожават хората, които се крият зад вала, а белите якички с мръсни ръчички в „Игра на БЕТОНове“ унищожават природата и се крият зад строителни разрешения.

В романа и в сериала черните врани от Нощен страж бранят Вала, за да не допуснат заплаха за хората, а в нашенската история с отбраната на бетонните съоръжения по морето са се заели чиновници, агенция, дирекции и министерства, за да не допуснат хората до…стопаните на бетониумите.

В „Игра на тронове“ белите бродници и техният дракон срутиха Вала и нахлуха през него, за да сеят смърт.

В „Игра на БЕТОНове“ най-вероятно някой ден морето ще нахлуе в тези бетонни грозилища по брега и ще ги срути, за да спаси хората и себе си от тях.

Така е то. Като си казал „Валар моргулис“, ще чуеш и „Валар дохерис“ и в романа служителите на безликия бог отнемат животи, а в нашенския вариант вълните на морето ще отнемат квадратни метри застроена площ.

Ха, ами то станало време за прогноза. 20 градуса в Бургас и в региона, слънце и топлина.

Нека е хубав денят ви

Автор: Красимир Каулдов

P.S Множествено число на бетон би трябвало да е бетони, а не "БЕТОНове", както аз тъпоумно съм написал. Но пусти стремеж към оригиналничене

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...