икономика 07 март 2019 2019-03-07 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbU0zIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6a13b52404977d78b943a3f78de1a5863ce04486/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34017.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Дребните търговци "На нож" срещу идеята свободните позиции в Бургас да се разиграват чрез жребий

Въвеждането на „жребия“ като начин на разпределяне на свободните позиции за преместваеми обекти в Бургас, в случаите когато двама или повече кандидати желаят да стопанисват един и същ обект,  предизвика напрежение сред дребните търговци. Членове на „Асоциацията за защита на дребния и средния бизнес“, водени от председателя на организацията Николай Димитров влязоха по време на заседанието на общинската комисия за разпределяне на временните и преместваеми обекти, за да изкажат несъгласието си с промените в критериите и регламента. Представяме ви позицията тяхната гледна точка, защитена от г-н Димитров.

Ако идеята на тази общинска комисия е да направи промени в критериите  в процедурата за отдаването на преместваемите обекти по-прозрачно и по-честно спрямо всички участници, вие защо сте против?

Държа да припомня, че с решение на Бургаския административен съд и след това с решение на Върховния административен съд беше отменен жребият като начин за отдаване на позиции по чл.56 …за преместваемите обекти.

Сега действащата комисия, която е съставена основно от общински съветници, прие вътрешен правилник, в който поставя жребия като критерий и начин на определяне в случаите, когато за един обект има повече от един кандидат.

Дебело подчертавам, че с този вътрешен правилник и с това тяхно решение те могат да си уредят само дейността на работа на комисията. Начинът за отдаване на позиции за временни обекти е регламентиран в ЗУТ и през наредбата за преместваеми обекти. Такъв критерий „жребий“ няма нито в закона нито в наредбата.

Жребият ли ви смущава?

Смущава ни, защото съдът го отмени  мотив, че не може на хазартен принцип да се разрешават икономически казуси и да се вземат икономически решения.  Това е вътрешен акт на общинска комисия, която няма право да взима такова решение. Те могат да регламентират своята дейност, а не начина на отдаване на обектите.

Колко обекти ще се „разиграват“ чрез жребий?

Говорихме с колеги и се чу, че ще са около 150 позиции.Сами разбирате, че всяка една позиция, която евентуално бъде обявена на жребий        , ще бъде незаконно отдадена.

Ще атакувате в съда процедурата ли?

Естествено. Те го знаят. Те нямат право да го правят, но държат да го направят точно по този начин. А това е отменено от съда.

Но вашиите предложения само вашите интереси ли защитават?

Не, това са спекулации. Ние многократно сме предлагали решение, наскоро внесохме пак предложенията си при кмета димитър Николов и при главния архитект.

 автор: Красимир Калудов

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...