икономика 06 март 2019 2019-03-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa0kzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d1c959b8f2907892370e393701c7b7c36940659e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34003.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Пропуснахме шанса да легитимираме България като туристическа дестинация

Костадин Ралев е дългогодишен ресторантьор в Слънчев бряг. Със своя екип създава, управлява и развива десетки заведения с абсолютно различни профили, преминал е през върхове и спадове, изпитал е на свой гръб и меда и жилото на всички реформи и правителствени експерименти в българския туризъм и въпреки всичко продължава да се занимава с това още от 90-те години. Потърсихме го, за да коментира нагласите за задаващия се туристически сезон в Слънчев бряг и черноморските курорти около комплекса.

В последните дни песимистичните прогнози за отлив на чуждестранните туристи и за срив в записванията за почивки по черноморски курорти започват да се чуват от всички посоки. Какво според вас стои в основата на тази негативна тенденция….нали не се е появила ей така от нищото?

За мен нещата са изключително прости. Това са процеси, които независимо от действието или бездействието на българските браншовици се случват. Турският пазар беше няколко години сринат, но сега се възстановява и това няма как да не окаже влияние върху записванията за България.

Има още един много важен момент. Лоялността на туроператорските фирми към България като дестинация. Знае се, че туроператорските фирми продават там, където имат най-големи печалби. Само че не всичко опира до печалбите. Има обаче и някаква лоялност в годините. Нека ви дам пример с една холандска фирма, с „Корендън“. Боравя с цифри, които знам. Единствено те са запазили бройката седалки в самолетите за България. Най-интересното е това, че собственикът на тази фирма е турчин.

А освен в Турция, пазарите в Египет, в Тунис, в Мароко също се връщат. Става въпрос за нормални процеси, които се случват.  Лошото е, че тези индикации бяха видими още през миналото лято по време на договарянията. Българският хотелиерски бранш не реагира адекватно и не разчете сигналите навреме.

Какво са пропуснали представители на българския туристически бранш във времето, докато тези конкурентни пазари са били „сринати“?

Абсолютно всичко. Пропуснали сме възможността да се идентифицираме като подходяща дестинация. Хората дойдоха, видяха България и ние не успяхме да ги задържим с ниво на услуги, с ниво на туристически продукт.

Трябваше да им светнат ламппите какво лято предстои. И на мен ми го казаха в прав текст някакви момичета на по 25-26 години, служителки в холандски туроператорски компании. Казаха ми „ Вие не направихте нищо, за да задържите тези хора при вас“

По време на българо-руския туристически форум, провел се преди два дни в София, се чу, че освен всичко друго руските туристи имат по-високи изисквания към качеството на услугите и на туристическия продукт у нас…можем ли да търсим причина за загубите от този пазар в ниското предлагано ниво?

Точно това казвам. Колкото и да си повтаряме старата мантра, че българските хотели били по-нови и предлагали по-добро качество на услугите от тези в Испания, Турция и Гърция, това въобще не отговоря на истината. Всеки от нас е пътувал и знае какво му се предлага в онези страни и какво у нас като обслужване.

Вие посочвате като „виновници“ хотелите, но предполагам, че чуждестранните туристи очакват високо обслужване и в ресторантите ,баровете и изобщо в заведенията. Този сегмент носи ли своята отговорност за формирането на туристическия продукт?

Хотелът е водещо звено в туристическия продукт. Никой няма да дойде в Слънчев бряг, защото в някакво заведение обслужването било на много високо ниво. Да, със сигурност всички носим отговорност и вина за случващото се. Аз не прехвърлям проблемите от болната на здравата глава. Водеща е обаче е хотелската услуга. През последните две години, покрай големия интерес на чуждестранните туристи, постоянно се вдигаха цените нагоре, а те не отговаряха на предлаганите услуги. Не можем, разбира се, да слагаме всички под един знаменател. Със сигурност има хубави хотели в Слънчев бряг, със сигурност има някъде някой светъл лъч, но масовото поведение беше такова "Има интерес, давай да вдигаме цените нагоре" . Не вменявам изцяло вината на хотелиерите за настоящото състояние на туризма у нас. Истината е, че всички дружно имаме някакви "заслуги".

Ами, инфраструктурата. Тези хора нали трябва да имат пътища, по които да дойдат. А всички останали безумия като презастрояването и прочие неща, които сме дъвкали години наред. Жестоката истина е, че изминалите три години ги пропуснахме да се позиционираме като силна и конкурентна туристическа дестинация. Всички носим вина.

А тази идея, която подхвърли премиерът, за дотиране на руските туристи от българската държава как я приемате и как ще дотираме едни, а други няма…как приемате такъв вариант? Това обмислена стъпка ли е и отчаян ход и работа на парче?

Ами, как я приемам. Това е нереално и чиста проба популизъм от най-висша класа. Просто…това може да го каже човек, който никога през живота си не е говорил с жив турист.

Но каква е очакваната реакция на българския туристически бизнес? Ще запълните ли „дупката“ с по-добри оферти към българския турист? Ще го върнете ли по родните черноморски курорти?

Не!!! Българският турист е бъзвъзвратно изгубен за нашето Черноморие. Специално говоря за Слънчев бряг и зоната до Бургас. Специално за курортите на юг от Бургас нямам наблюдение, но за Слънчев бряг българският турист е изгубен и няма как да бъде върнат. Още повече всички тези събития от последните две лета…да, имаше един момент, когато за българския турист беше интересно да идва тук заради Какао Бийч, заради нощния живот, но всички видяхме какво се случи през последните две три лета.

Има отлив на български туристи от българското Черноморие. Очертава се и отлив на чуждестранни туристи от българското Черноморие. Да предвидим ли тогава отлив или бягство на български инвеститори и мениджъри от туристическия сектор към други държави, където могат да развиват, предлагат и печелят от туристически продукт и услуги? Иначе казано няма ли да се появи бягство на български ресурси, мозъци, ноу хау, пари и идеи към туризма в други страни?

Това е факт вече. Неслучайно броят на кандидатите да стопанисват заведения в Слънчев бряг намалява. Да, има комбинация от няколко фактора. Липса на квалифициран персонал, липса на работна ръка, а и като добавим липса на достатъчно приходи, какъв е смисълът тогава?

Но кажи ми как да стане, като всеки ден всеки един от нас е под натиск. В един момент се чудиш как да си запазиш бизнеса, а не как да го развиваш.

Звучите доста мрачно и безнадеждно…няма ли нещо хубаво в цялата тази ситуация?

О, винаги има надежда. Лъч светлина за мен е появата на нашия пазар на фирмата „Джет Еър“, която има силни позиции на английския пазар. Доста чиновници се опитват да си изкарат заслугата за нейното привличане у нас, но затова трябва да целуват ръката на г-н Иван Грошев. Той е причината те да стъпят у нас и се очертава те да са наистина светъл лъч за сезона. Би трябвало да е плюс, защото имат и своя самолетна компания, но има и една въпросителна. Дали появата им у нас няма да бъде за сметка на други туроператори, които оперират на английския пазар. Това предстои да разберем. Бъдещето ще покаже.

автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...