пред олтара 28 фев. 2019 2019-02-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdHcyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--20b8d5d9e32fb9e6210db64af38f7e449a8dc050/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33950.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Днес почитаме Св. мъченица Кирана Солунска

Православната църква почита днес – 28 февруари, Св. мъченица Кирана Солунска.

Тя е родена през първата половина на ХVIII в. в солунското село Ависона, в семейството на благочестиви християни.

Стройна и красива, Кирана (Керана) била харесана от един еничарин, който бил субашия (чиновник, събиращ десятък) в селото ѝ.

След като девойката го отблъснала, той я отвлякъл с банда еничари. Отвел я в Солун, където негови приятели лъжесвидетелствали, че Кирана обещала да му стане жена и да приеме тяхната вяра.

Младата жена се проявила като смела и непоклатима християнка - тя не пожелала нито да се омъжи за насилника, нито да приеме исляма. Заради това била окована във вериги и хвърлена в затвора. Комендантът на крепостта Али бей разрешил на еничарите да влизат при Кирана и да я измъчват както си искат.

"Един я биеше с дърво - четем в житието й, - друг - с нож, трети - с ритници, четвърти - с юмруци, докато я оставиха като мъртва... А в нощите ключарят на затвора я окачваше за мишците и грабвайки каквото дърво намери, биеше я безмилостно...".

Така в продължение на една седмица Кирана била жестоко измъчвана. На седмия ден (28 февруари 1751 г.) издъхнала. И тогава станало чудо -

"... блесна голяма светлина в затвора, слезе отгоре от покрива като светкавица, която обкръжи тялото на мъченицата, разля се по целия затвор и го освети, като да беше влязло вътре цяло слънце. Беше тогава четвъртият или петият час на нощта (т. е. 10-11 часа през нощта)."

На сутринта турците разрешили на християните да вземат тялото на мъченицата. Погребали я вън от града, в тамошните християнски гробища. Дрехите ѝ били разделени между вярващите като свещени. По-късно неизвестен книжовник съставил житието ѝ на гръцки език.


Почитта към светата мъченица е била неимоверно голяма и сред българите от Солунско. Косвени доказателства за това намираме в исторически и етнографски данни за бежанците от Междусъюзническата война, век и половина след смъртта на Св. Кирана. Така във всяко четвърто семейство от напусналите разрушеното с. Зарово е имало поне едно момиче или жена, носеща името на Св. Кирана (Керана) - редом с Мария, Магда (Магдалина), Хрисана и други.

Днес църквата почита още Преподобни Василий, изповедник.

Източник: pravoslavieto.bg

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...