икономика 26 фев. 2019 2019-02-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBczAyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--174a3884349a70dbeb03010e7c064657b297a02c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33928.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Диян Димов: Имаме над 15% увеличение на товарите в Пристанище Бургас

Диян Димов е изпълнителен директор на Пристанище Бургас. Със своя екип търсят различни начини, за да направят така, че да привличат все повече товари и да увеличат приходите на държавния оператор. От него ще разберем какви са икономическите „сигнали“ в началото на тази година.

Ако е възможно такова сравнение, преди да сте направили официални анализи, повече или по-малко обработени товари имате през месеците януари и февруари в сравнение със същия период на 2018 год?

Според първите резултати за двата месеца на тази година очакваното увеличение е над 15%. Както в количествено, така и във финансово отношение спрямо 2018 год. Клиентите са ни традиционни, но самите те имат увеличение на оборотите.

Видовете товари какви са през тази година и повече ли кораби приемате?

Това са металите, азотните торове и други традиционни. Колкото до корабите…не може да има увеличение на тонажа, без да има и увеличение на бройката плавателни съдове. На няколко пъти през тази година имаме дни, в които кораби чакат отвън на рейд.  Това не е добре за производителите ,които очакват товарите и не могат да произведат бързо продукцията си.

Приемате и обработвате повече кораби и повече товари, но същевременно се увеличават и размерите на зоната за обществен достъп на пристанището. Иначе казано и повече хора, посетители започват да се разхождат там, да се забавляват, да ползват някакви услуги…как се справяте с това „съжителство“?

Бившият район „център“ е с капацитет два пъти повече от това , което към момента имаме като товарооборот. В инфраструктурно отношение с новите площадки, реконструкцията на челния фронт, на самите кранове по кея, които работят там…всичко това ни позволява спокойно да си правим организацията на тази релокация. Позволява ни и да концентрираме товаро-разтоварната дейност в тази част.

А идеята, която наскоро започна да се обсъжда в публичното пространство за извеждане на централната улица „Александровска“ до морето, до пристанището със създаване на нов площад, нова обществена зона…как се вписвате с вашата работа в това разрастване на градския център?

Това е стара идея, която рано или късно ще бъде осъществена. Така или иначе тя е част от генералния план от 1996 год и неговият срок беше до 2015 год. Фактически няма ново. Тази товаро-разтоварна дейност, която е в момента, сме я планирали и я планираме така, че да бъде концентрирана по тези места ,които ще останат след „отварянето“ на ул. „Александровска“ към морето.

автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...