ориентири 19 фев. 2019 2019-02-19 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcUJmIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4cf72cc06467e5141d19fe3fafdc4add474ff196/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33861.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Експерти възстановяват екологичните процеси в Атанасовското езеро

Пълно възстановяване на екологичните процеси в Атанасовското езеро - това е една от основните цели, залегнали в проекта „Лагуната на живота”.

Партньори в инициативата са Българска фондация биоразнообразие, Българското дружество за защита на птиците и „Черноморски солници” АД.

Идеята е в рамките на следващите 6 години да се инициират различни дейности, който да спомогнат за поддържане на симбиозата между човека и природата, така че да се опази уникалното биоразнообразие в лагуната.

„Ще работим на ново екосистемно ниво, защото вече определихме основните заплахи за езерото – най-вече нарушената циркулация на водите, колебанията в солеността и водното ниво. Затова ще търсим начин за подобряване на тези условия в крайбрежната лагуна и в другите крайбрежни местообитания, които изграждат екосистемата Атанасовско езеро”, коментира Диана Костовска, ръководител на проекта.

Дейностите предвиждат възстановяването на 3 големи диги, които са съществували преди повече от 40 години. По този начин ще се възстанови циркулацията на водите и ще се пдообри технологичния процес в солниците.

„Очакваме да се повиши водното ниво и да се залеят периферните части, които в момента са в лошо състояние. Такова възстановяване не е правено досега. Ще използваме технология, чрез която в началото на века са строени тези диги. Така ще създадем нива гнездова територия за птиците.”, каза още Костовска.

Акцент в проекта ще бъде създаването на благоприятни условия за редки видове птици, сред които е т.нар. голям воден бик. Това ще стане чрез възстановяване на стария ретензионен водоем, който сега е пълен с наноси.

Освен това проектът предвижда разработването на екологични продукти със сол – шоколад със сол, сапун със сол и др.

Друга задача е разкриването на нови „зелени” работни места в солниците, като се запази традиционния крайбрежен ландшафт.

    

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...