пред олтара 08 фев. 2019 2019-02-08 2019-02-08 https://www.burgas-reporter.com/attachments/ef218d9b701262504c3e8d94993838d216d124dc/store/fit/600/400/16aa635fe1aacdc851014fa399fcbaa5a50908f6585d7b06cea01f7f6feb/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме Св. великомъченик Теодор Стратилат

Православната църква почита днес – 8 февруари, Св. великомъченик Теодор Стратилат. 

Великомъченик Теодор е родом от град Евхаита и е живял в началото на ІV век, по времето на императорите Константин и Линикий. 

Той се славел в страната със своите добродетели, мъдрост, красота и храброст. Бил е назначен за стратилат (воевода) в град Ираклия, близо до Черно море. 

Теодор мъдро управлявал поверения му град и мнозина, като виждали добродетелите му, приемали християнската вяра. Това станало известно на император Линикий, който управлявал източната част на Римската империя, където се намирал град Ираклия. Макар в първите години на царуването си Линикий да издал заедно с Константин няколко указа в полза на християните, в душата си той ги мразел и по-късно строго ги преследвал. Като чул, че Теодор привлича мнозина към Христа, императорът изпратил да го доведат при него в Никодимия. 

Скривайки своя гняв, Линикий поръчал на пратениците да се отнесат ласкаво с Теодор. Те казали на воеводата: "Дойди в Никодимия при царя. Той те обича, защото много е слушал за твоята храброст и мъдрост и много желае да те види, за да те награди с дарове и почести". 

Теодор лесно разбрал коварството и какво го очаква. Той не се страхувал да умре за своята вяра, но искал да приеме мъченичество в своя град, за да може с примера си да утвърди във вярата новопокръстените. Затова той написал писмо на царя и го помолил сам да дойде в Ираклия. Линикий се съгласил. Придружен от дворцови сановници и много войници, той тръгнал за Ираклия, като заповядал да вземат също златните и сребърните му идоли. 

Същата нощ чудно видение предсказало на Теодор, че е близко времето на неговия подвиг. Във време на молитва изведнъж небесна светлина го осияла и той чул глас да му говори: "Дерзай, Теодоре, Аз съм с тебе!" Теодор разбрал, че скоро ще трябва да страда за името Христово и сърцето му се изпълнило с радост.

Когато императорът поискал от Теодор да се откаже от своя Бог, воинът започнах да разрушава всички златни и сребърни идоли на Ликиний. За тази дързост стратилатът бил хвърлен в тъмница, жестоко бит с оловни пръчки и остри тенекии, горен с огнени факли, а накрая ослепен. Мъченията на светия човек свършили, когато посекли Теодор пред очите на съгражданите му. От тогава църквата почита 8 февруари в негова памет.

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...