ориентири 25 ян. 2019 2019-01-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbXRmIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c908d0ff388bb5e3056b8c2fa1558d5459c6062b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33650.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Строителството на къмпинг „Арапя“, на къмпинг „Градина“ и на плаж „Алепу“ беше спряно със заповед на ДНСК

Заповед на Дирекцията за национален строителен контрол спря всякакви строителни дейности в зоната на къмпинг „Арапя“, къмпинг „Градина“ и на плаж „Алепу“
Забраната влиза в сила от понеделник, 28 януари.

Строителството в района на плаж „Алепу“ ще бъде спряно, защото възложителят и надзорът не са изпълнили изискванията на закона и не са уведомили Дирекцията за национален строителен контрол, че там има изградено геозащитно съоръжение. 

През последните дни стана ясно, че в близост до „Шофьорския плаж“ се извършва мащабно строителство. Изпълнителите на проекта свързаха това с проект за брегоукрепване.

По време на днешната проверка от началника на ДНСК арх. Иван Несторов, експерти от РДНСК Бургас и Службата по геодезия, картография и кадастър – Бургас беше обявено, че че изграждането на брегоукрепителното съоръжение представлява първи етап от проекта, а вторият, за който разрешението за строеж е издадено от общината, включва строителството на три жилищни блока

Началникът на ДНСК съобщи още, че след издаването на заповедта за спиране на строителството експертите на дирекцията ще направят цялостен преглед на техническата документация, докато се установи дали геозащитното съоръжение изпълнява своята роля. Трябва да се направи мониторинг и чак тогава може да бъде разрешено строителството на жилищната сграда. Има вариант и да не бъде разрешено, каза той.

След проверката на случващото се в района на къмпинг „Арапя“ беше решено строителството там да спре.
Проверяващите посочиха като пропуск това, че там няма комуникационно транспортен достъп съгласно изискванията на ЗУТ
Оказа се, че сред одобрените документи липсва план за безопасност и здраве и разрешение от компетентните органи за строителство в гориста местност.

По отношение на строежа в района на къмпинг „Градина“ арх. Несторов обясни, че въпреки взетото от инвеститора решение за временно прекратяване на строителните дейности, ще се направи проверка как са разрешени, кой ги разрешил и дали всички издадени разрешения за строеж и одобрени проекти са съобразени със ЗУТ.
Директорът на ДНСА гарантира, че с колегите си ще направят пълна проверка в Техническата служба на община Созопол и, ако открият нарушения, обектът ще бъде спрян. 
 
Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...