време за прогноза 25 ян. 2019 2019-01-25 2019-01-25 https://www.burgas-reporter.com/attachments/08e31e30ac9f05e9c9c47f617e7c6226299e63d5/store/fit/600/400/60d5e10281abe6f11327c894a67901018542e4774e15acc579ee6ef20de3/article_image

Burgas Reporter Ltd.

На Южното Бетономорие всичко е спокойно и бетон се лее като из ведро

Преди време археолози известиха, че са открили край бреговете на Южното Бетономорие под морското равнище поселища, създадени от човешка ръка. 

И там някъде по дъното на морето стоят останки от къщи и обществени сгради.

Някога са били изградени на първа линия, били са на брега, а а днес са…на минус първа линия и са от другата страна на брега.

Моят приятел Доктора ми разказваше за един грък, който бил на около 85 години и засаждал маслинови дръвчета по някакъв каменист склон, спускащ се към морето на Александрополис. . И приятелят ми не издържал, пък го попитал стареца защо, по дяволите, прави такива безсмислени неща. Та, нали нямало да е жив да види как маслинените дръвчета стават гора и дават плод.  Нали можело дори да не доживее първата реколта.

А старият грък отвърнал, че прави така, защото така трябва и за да остане нещо след него за рода му.

И продължил да копае дупка след дупка в каменистите склонове край брега на гръцкото море и да засажда във всяка една от тях по едно маслинено дръвче. 

Гръцка му работа.  Знае, че няма да е жив, за да види плодовете на своя труд, но не спира да се труди, а?

По същото време по нашето Южно Бетономорие…млади и стари, предприемчиви българи продължават да копаят дупка след дупка и да засаждат в във всяка една от тях по едно бетонно грозилище.
И правят така, не за да остане нещо след тях, а за да продадат няколко хиляди квадратни метра разгърната площ газобетон, гипсокартон и дограма на първа линия. Да ги продадат сега и тук. Веднага. Да ги продадат на зелено. И на всеки купувач подаряват за своя сметка по един крив макарон, че да могат да гледат през него морето и изгревите. Защото българската "първа линия" на брега на морето е нещо безкрайно.

И в тази първа линия са се побрали толкова много разгърнати площи, че...

А после с парите да …ами, де да знам. Да си купят скъпа кола, да отидат в скъпарски хотел някъде по света и да изпишат статус в Инстагарм „Ганьо се чувства благословен, яде омари, пие шампанско , пърди и се оригва  на Малдивите“ ..е, може без пърди и се оригва, че не е възпитано.

И ако ги питаш защо го правят, ще отвърнат, че правят така, защото е законно. 

Чудно нещо е законът по Южното Бетономорие. Той може да превърне борова гора в лозе. Или бряг в свлачище. Или дюна в нива. И авторите на подобни закони винаги добавят малка поправчица със ситен шрифт, която гласи „Най-добре е дойдат бетоновозите“

Излиза някой управник и ти казва. "Това, което виждате, изглежда като гора, ама по документи е пустееща земя с храсти"  И гледате към гората ,гледате към него, пък проумявате, че този човек по документи може да е управник, по документи да е някой с власт, ама всъщност е серсем.

Някога по нашето бетонобрежие  наистина е имало и лозя. Досами морето. Днес ги няма. Вместо тях има бетон.

Сетих се за онзи 85 год. грък. Оня, наивник, който засаждал маслини на склона, на брега на гръцкото море. Изобщо и през ума не му е минало да излее малко бетонец, че да издигне един затворен апарт комплекс за чудо и приказ, че да го кръсти „Маслините“, пък да разпродаде апартаментите и да си върти синджирчето и да си пие узото.

Сетих се и за друго. По гръцките брегове има маслинени дървета на по двеста триста години. Сигурно  и на повече. А по родното Бетономорие правят основен ремонт на газобетонните и гипсокартонените постройки през  няколко години. 

Не че искам да звуча неуважително и непатриотично, но си мисля, че гръцките маслинени гори ще ги има много след като бетономорските ни творения се разпаднат от само себе си.

Защото едно свлачище, дори по документи да се води нива, то е свлачище и в някой ден тръгва и не се спира, пък отнася всичко със себе си. 

И един плаж, дори по документи да се води лозе, той си остава плаж и за природата си остава плаж. Иначе казано рано или късно вълните и морето отнасят ненужното от онова, което е било винаги плаж.

Ха, то станало време за прогноза.

Ще бъде предимно облачно. С леки превалявания от дъжд. Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат до около 8 градуса. Изобщо времето е подходящо за изливане на бетон. 

Нека е хубав денят ви

Автор: Красимир Калудов

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...