икономика 23 ян. 2019 2019-01-23 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdlUzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c9c00440d4336dcf4372278167bd3cbb0708b0db/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33638.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Защо Европейския съюз се превръща в нещо като нищо на света...

През тази седмица френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел подписаха двустранен договор в Ааахен за още по-пълно сближаване във всяка една сфера между двете страни. Дали това ще е нов елитен клуб по интереси на богатите и силните държави в ЕС, дали е тактически ход, това тепърва ще стане ясно, но в екипа на "Бургаски репортер" се запитахме дали световните финансови пазари и борси са реагирали по някакъв начин на френско-германската инициатива. Потърсихме за коментар нашия редовен водач в света на финансите и икономиката Тодор Георгиев, който е икономически консултант и притежател на международен бизнес. Представяме ви неговия кратък прочит на събитията.

Подписването на договора в Аахен за още по-тясно политическо, икономическо ,културно, военно и прочие обвързване между Германия и Франция предизвика ли някаква реакция на борсите в Европа и по света?

Финансовите анализатори, борсовите анализатори възприеха случилото се като пример за обичайното евроговорене и нищоправене. Рамките на този договор не казват нищо по-различно от онова, което се говори от години. Обща европейска армия, засилване на отношенията между Франция и Германия, да се противопоставят на популизма и национализма…макар че не виждам как една обща армия ще попречи на популизма…

Какво тук значи национализъм и популизъм? Истината е, че европейците не искат толкова чужденци в страните си. Възраждат се стари движения в Испания, в Италия направо спечелиха изборите, да не говорим за процесите във Вишеградската четворка. Европейците не искат такива мигранти. Не искат навлеци.

А в този договор от Аахен няма послание, няма какво да те развълнува. И френската и немската икономика са зле. И докато френската определено е много зле, за немската се прогнозира, че се е запътила към стагнация. Дори към рецесия за в бъдеще.

Но нали идеята на Еманюел Макрон и Ангела Меркел е за още по-голямо обединяване на икономическа и политическа сила в едно цяло…

Единственото, което могат да постигнат с този договор е да настроят по-малките държави от ЕС срещу себе си. В Италия първо скочиха. Италианците точно това казват. Нима ние сме по-малки, по незначителни? Върви се към едно вътрешно разделение в ЕС. А истината е, че  този съюз трябва да направи избор. Две възможности има. Да стане Конфедерация на независими държави с общ пазар, със свободно движение на стоки и хора или Федерация, т.е една обща държава като САЩ. А сега сме като в онази творба на Уйлям Сароян „Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света“ . Това е ситуацията. Нищо. Няма ясна перспектива. Няма посока. Ако искат да правят армия, но срещу кого ще се бие армията. А и днешната немска армия не ме впечатлява. Това не е Вермахта от миналото, който беше неподвластна на времето армия като организация, възможности и сила. Днес в Бундесфера има войници с мрежички на косите. Не е сериозно.

А ако договорът от Аахен не се е отразил на еврото, как се отразява на  ЕС?

ЕС не е стабилен. Всичко ври и кипи. Има прогноза за рецесия. Наистина е време за решение, но няма кой да го вземе. Няма такива европейски лидери. Освен всичко държавните ръководители имат проблеми в собствените си страни и не могат да мислят за конфедерация или федерация в Европа. Не им е до това изобщо. Затова по тази тема ще се говори след изборите за европейски парламент. Кой ще влезе там? Старите партии или някакви нови формации с нови лица, с нова радикална визия. В момента ЕС се превръща в структура, която преразпределя и харчи пари. Спомням си за онзи виц, който казва ,че американската конституция се състои от 1779 думи, инструкцията на ЕС за продажба на зеле има 23 700 думи. Значи какво излиза? По-лесно е да основеш САЩ, отколкото да продаваш зеле на европейския пазар. Пълен абсурд.

Но как така толкова чувствителните  световните борси не реагираха изобщо …?

За договора от Аахен не реагираха, но когато се разбра, че г-н Бойко Борисов няма да отиде на световния форум в Давос,  борсите почервеняха и акциите тръгнаха надолу. Не знам дали е съвпадение.  Значи един политик, номиниран за Европейска личност на годината не отива  на икономически форум и хайде котировките отиват надолу. 

 
автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...