време за прогноза 17 ян. 2019 2019-01-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdTAzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e50003b17f8c055ec56470d88c8cc23398f03f22/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33588.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Това не са скандали за избор на бойни самолети, а мазни борби

Добре де. Оправихме самолетите за армията. Избрахме най-сетне страховити авиони за нашите летци и тази тема е приключена. Има няма още пет шест години и ще се реши въпросът, пък вече ще купим най-сетне няколко Ф 16. 

Дотогава ще живеем със спомени и с разкази за храбрите ни летци, които първи в историята на военното дело хвърлили бомби над обсадената крепост в Одрин.Така ни учеха в часовете по история.Били сме първи и толкоз. 

И легендите го доказват. Ние сме традиционна сила във въздуха.

 Ако искате да знаете не само Икар е летял. И майстор Манол е летял според нашите легенди от минарето на джамия в Одрин. Но човекът не е дочакал тогавашните първенци да му изберат с какво литне, ами сам си е направил крила и отлетял, та се не видял. На всичкото отгоре крилата на Икар са били от восък и се разтопили от слънцето, а нашият майстор бил къде къде по-добър конструктор.

Сетих се за това как в Израел решили да изградят военновъздушните си сили. Много просто решение. Събрали се и си казали…нямаме достатъчно пари да си купим бойни самолети, никой по света не иска да ни продава, ами тогава да си ги направим сами.

Не, бе…не съм луд. Естествено, че няма да съветвам работниците и инженерите от нашите военни заводи да сглобят осем самолета в обедната си почивка. Само казвам, че израелците са се справили някога сами в името на защитата на своята държава. И днес произвеждат самолети и ги продават.

А ние и преди и сега купуваме.

Самолетите за българската армия обаче са само началото. Прелюдия към най-тежката битка.

Само си представете как ще се хванат за гушите нашите патриции и сенатори, когато настъпи времето да се избират подводници за родната армия.

Какво са два три милиарда за някоя атомна подводница.  Да си я имаме. Да плашим враговете с нея.

Знаете ли, на мен споровете между политиците по темата с въоръжението на армията ми приличат на мазни борби. Усещането е такова. Много им е мазен курбанът на тия. На спорещите.
И с риск да ме обявите за много прост човек, ама ми звучи абсурдно хора, които дори не са ходили в казарма, да обясняват в детайли какво е най-добре за армията. Питайте военните, бе, това е тъй просто и логично.

Но думата ми е за подводниците. Стигне ли се до тях, тогава с изумление ще установим, че на глава от населението в страната ни има най-много специалисти по тази тема. Всяка партия ще наеме за своите нужди по един тежководолаз или шампион по подводен риболов и ще лансира определен модел.

А горкият проф. Михаил Константинов ще обикаля из всички телевизионни студия, за да разяснява коя подводница от кой производител е най-препоръчителна за нашите военноморски сили. Тамън е набрал опит от споровете за самолетите. Ей, този човек от всичко разбира. Дали да не го извикам, да ми оправи крушките в банята, че все изгарят.

Така ми се иска да излезе един политик и да каже на висок глас „Аз открито  лобирам за определен модел. Ето, на признавам си.

Подводницата, която ви препоръчвам е малко стара, ама е проверена във времето и превъзхожда всичко възможно. Освен това стотици милиони хора по света я харесват и за нея се разказват легенди.

Предлагам да си купим „Наутилус“ на капитан Немо…

Моля! Кой е производител тази подводница? 

Ама, вие наистина ли това ме питате? Чували ли сте за Жул Верн.

Не ,не. Не мога да ви кажа какъв е оборотът на фирма Жул Верн, не …няма да има комисионна.

Нищо такова не мога да ви кажа, защото Жул Верн е име на писател, а не на производител“

Да, мечтая си в някакъв момент хората да видят цялата нелепица и абсурд на това колко прости хора в България спорят за такива сложни неща. А ако някакво важно решение зависи от прости хора, е тогава нещата стават извънредно сложни.

Пак да ви кажа. Военните трябва да решават за армията. Защото някой ден, ако се наложи, да не дава Господ, те трябва да бранят държавата с  тези оръжия, които някой друг им избира.

Дано не се стига дотам. 

И все пак…дали продавач на салами може да стане министър на културата? Звучи ви идиотско ли? Ами, нали това ви казвам. Военните трябва да дават мнения и препоръки за армията, а не някакви ентусиасти или лобисти. Или идиоти като мен.

Еее, ама то станало време за прогноза.

Днес ще бъде предимно слънчево, ще се радваме на температури около 9 градуса над нулата, ще духа слаб, до умерен вятър и …нека е хубав денят ви

Автор: Красимир Калудов

 P.S За протокола аз съм бил в казармата. И не споря за самолети и подводници, защото съм бил в автомобилен батальон и в танкова бригада. 
 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...