пред олтара 12 ян. 2019

Почитаме Св. мъченица Татяна

Православната църква почита днес - 12 януари, Света мъченица Татяна.

Тя произлизала от знатно и богато римско семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра. Баща ѝ бил три пъти прeфект на Рим. Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. Тя се отказала от светски радости и се обрекла на целомъдрие.

След смъртта на жестокия император Хелиогабал управлението поел император Александър Север. Императорът не бил убеден последовател на Христовата вяра и в двореца си държал статуи на Христос, Аполон, Авраам и Орфей. Без да гледа на знатното положение на Татяна и на нейния безукорен живот, императорът наредил да бъде заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва.

Девойката не само отказала да стори това, но по нейната молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите ѝ и рязали от плътта ѝ.

Вярата и била толкова силна, а животът ѝ - толкова праведен, че Бог я възнаградил с чудотворни умения. Татяна можела да разрушава храмове и да омилостивява кръвожадни животни. 

След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана. Това привеждало в голямо смущение обърканите мъчители. Уморен от нейната несломимост, безмилостният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете ѝ, без да я нарани по никакъв начин.

Следвайки езическите си предания, мъчителите на Татяна ѝ отрязали косата, вярвайки, че там се крие магьосничеството ѝ. Накрая, около 225 г. н.е., Татяна и баща ѝ били обезглавени.

 На 12 януари православната църква почита паметта на светицата и всички, носещи името Таня и Татяна, празнуват своя имен ден.  

Източник: pravoslavieto.com

Още от: пред олтара


Още от: време за прогноза


Още от: Минута за размисъл