пред олтара 06 ян. 2019

Богоявление е! Днес се обновява светената вода в храмовете

Православната църква отбелязва днес – 6 януари, празника Богоявление, или Йордановден.

Той ознаменува покръстването на Иисус Христос в река Йордан от Йоан Кръстител. Според Библията в този момент небето над Божия Син се отворило, Светият дух слязъл върху него във вид на гълъб и се разнесъл глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". 

На този ден е прието християнското семейство да направи водосвет и в своя дом за здраве и успех през годината. На 5, 6 и 7 януари свещениците посещават къщите и поръсват със светена вода стаите. 

По традиция на 6 януари, след службата в храма, празнично шествие се отправя до някоя река, море, язовир, където свещеникът хръвля Светия Кръст във водата. Смели мъже (а понякога и жени) се хвърлят, за да го извадят. Този, който достигне първи до него, е поръсван със светена вода, като се вярва, че ще е много здрав и щастлив през цялата година. 

След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Тогава се обновява светената вода в храмовете и всеки си взема за вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година и се използва в тежки моменти или ако някой легне болен. Болни ходят да се къпят на мястото, където е бил хвърлен кръста, с вярата, че ще оздравеят.

На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. 

С донесената от църквата свещ се запалва с “нов” огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. 

Някъде е прието още рано сутринта на Богоявление стопанинът на къщата да изнесе домашната икона до реката или на чешмата и да я „измие”. Ритуалът се прави, за да бяло житото. След това той носи вода и в дома, за да се измият всички членове на семейството. 

Празничните обреди започват още на 5 януари, когато свещеникът „Кръщава вода”, като пуска кръст в нея. Именно с тази осветена вода и с китка босилек в нея той обикаля домовете и ръси за здраве. От своя страна домакините пускат монети в менчето с водата и даряват свещеника. 

В някои краища на страната със свещеника ходят деца, които се наричат „котки” и носят даровете.


Още от: пред олтара


Още от: време за прогноза


Още от: Минута за размисъл