време за прогноза 01 ян. 2019 2019-01-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcUEzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0314416c9c1bf711a36b6d4bea6709e7fb5035c9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33446.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Какво очаква Бургас през 2019 год.

Ще започнем с това, което чухме в края на изминалата 2018 год. 

Подготвиха ни да очакваме през 2019 год.  общо четиринадесет нови предприятия да отворят врати и да разкрият към 700 работни места. Точно така ни казаха от общинска администрация и няма какво да се лъжем, това беше хубаво да се чуе. Дали ще стане? А защо да не стане?

Какво??? Не ви звучи сериозно ли? Не бъдете песимисти.  Те, кахърните мисли провалят човека.

Добре тогава, ето ви нещо сериозно и гарантирано.

Средната работна заплата в Бургас ще продължава да бъде в ТОП 10 на средните работни заплати в страната.  

В интерес на истината някъде на седмо, осмо място…след градове като Стара Загора и Враца, но все пак в ТОП 10 . Хм, това май не беше за хвалба. Дано някой ден оглавим класирането. Все си мисля, че градът ни има такъв потенциал.

Но що се отнася до четиринадесетте нови предприятия, ако не друго, можем да преброим прерязването на лентите през цялата година и ако те бъдат четиринадесет, значи обещанието е било изпълнено. Дай Боже, да се случи и дори да са повече.

Не би било особено голям риск да заложим някой друг лев  върху прогнозата, че в Бургас през новата година ще бъдат разкрити поне още пет или шест магазини за дрехи втора употреба и поне два три търговски обекта от типа на „Всичко за един лев“. нормално, нали някъде трябва да се харчи увеличената минимална заплата. Дано само магазините от този тип не са на главната улица „Александровска“ или „Богориди“, защото там такива има достатъчно и в момента. Пък и не върви да се прерязва лентата на такъв магазин. Сиромашка радост е това.

Разбира се, изграждането на бъдещия нов конгресен център е нещо важно и хубаво и току виж получим домакинството на някой световен симпозиум или европейски конгрес. Защо пък не. Би било страхотно да ни гостуват хора от близки и далечни страни. Хем ще разгледат остров „Света Анастасия“ и археологическия комплекс „Акве Калиде“.

Можем ли да прогнозираме, че ще има нови археологически открития край Бургаските минерални бани? Можем и дори е почти сигурно, че оттам ще изскочи нещо голямо, защото все пак само около 10-15% от територията на древния град е проучена. Да стискаме палците на археолозите и да им пожелаем велики открития.

Наемам се с прогнозата, че през тази година няма да се провежда повече Рибен фестивал, в който са се въртят свински скари. 

Понеже помечтахме покрай бъдещия конгресен център да получим домакинства на международни прояви, е хубаво да се настроим позитивно в очакване за провеждането на важни спортни прояви в Бургас. В залата за водни спортове, например.

2019 год. може да ни донесе и чисто нова спортна зала. „Арена Бургас. Все пак зад нея стои правителството, а в година с европейски и местни избори, то би искало да направи нещо според библейския принцип „Дай, за да ти се даде“, т.е то ни дава зала, ние му даваме…какво му даваме? Един преброител на гласове знае. За електронно или машинно гласуване, надежда тука всяка оставате.

Очаква се да бъде проектиран и новият градски стадион, където да се играе футбол. Там, някъде из Кумлушка низина. В момента има други два градски стадиона, но те са такива по документи. Да се молим да не им променят предназначението и на тяхно място да вземе, че да се появи затворен жилищен или офис комплекс. Дано не се случи, защото и стадион „Черноморец“ и стадион „Нефтохимик“ заслужават да останат места за спорт.

Дотук добре. Нови заводи, работни места, зала за спорт, конгресен център и…амбиции да се инвестира в образование и в модернизация на самото преподаване в училищата. Да добавим и планетариума, който ще бъде изграден до конгресния център. Ами, звучи добре.

Ако инвестициите в наука и образование в Бургас продължават, някой ден броят на продадените  мъжки костюми в града може да доближи поне наполовина броя на продадените анцузи, а броят на хората, които купуват книги, може да доближи поне наполовина броя на хората, които си купуват карти за фитнес. А най-хубаво би било притежателите на карти за фитнес да притежават и библиотеки.

Библиотека ли казах? През 2019 год на мястото на старата Немска болница би трябвало да почне най-сетне да се строи бъдещата градска библиотека.

А на мястото на „Дупката до площад „Тройката“ ? Ами, там ще чакаме извънсъдебно споразумение между общината и компанията, която претендира, че е закупила терена и има право на строеж. Ако се разберат, току виж „Дупката“ се превърне в нещо хубаво.

Имам една мечта. Там в центъра на Бургас някоя световна компания, някоя световна хотелска верига да построи петзвезден хотел, в който да идват платежоспособни туристи или участници в международни конгреси в бъдещия Конгресен център до Морска гара и те да похарчат много пари в нашия град, …ама…това няма да стане нито през 2019 год нито през която и да е била година. Питате защо съм такъв песимист ли?

Да речем, че в Бургас има хора, които не биха искали такъв петзвезден хотел да бъде построен точно на това място в центъра  и затова биха саботирали подобно намерение до …до дупка. Чува се, че искали там да бъде изграден фонтан. Какъв мащаб на мисленето, какъв полет на мисълта. Но пък моята мечта може би изглежда също толкова глупаво.

А Бургас е толкова красив. ще можем през новата година да го гледаме от брега на морето, където ще бъде завършена велоалеята от Северния плаж до Сарафово. Току виж и продажбите на велосипеди се увеличат. И на спортна екипировка. Хм, неслучайно се строи огромен магазин на френска компания, който ще продава всичко за спорта. Няма да имаме никакво оправдание, ако допуснем наднормено тегло. А то е вредно за здравето.
Но пък полезно за града и региона ще бъде изграждането на последната част от разширението на пътя "Бургас - Слънчев бряг" би трябвало през новата година то да бъде факт. Очакванията са и най-сетне да бъде направена последната стъпка към изкарването на автомобилния извън Бургас чрез "Северната дъга" . Току виж нещата се размърдат и около нея.

От общинска администрация предвиждат доста инвестиции в сферата на здравеопазването. Дай Боже болниците и специалистите в тях да вдигнат нивото още...да вдигнат левъла, както пеят Павел и Венци Венц. 
Здравето е важно и затова през 2019 год. в Бургас ще продължи битката срещу запрашаването и вредните емисии. 
Най-вероятно екозащитниците и политиците ще продължават да атакуват едно единствено предприятие с призиви да бъде изгонено от града, а ще остават слепи и глухи към печките на дърва и въглища, към прашните улици, грохналите автомобили без катализатори и всякакви такива източници на фини прахови частици. Нищо, важното е на мястото на един бивш завод в края на града да бъде изграден нов жилищен комплекс с офисчета и никой да не пречи на това инвестиционно намерение на инвеститорите. А как така в Бургас има запрашаване дори при източен вятър, т.е при вятър от морето, е на този въпрос екозащитниците и политиците ще мълчат като риби и през 2019 год. Те добре знаят, че 75% от източниците на замърсяване са битовото отопление и автомобилният трафик, ама…кой политик ще посмее да забрани движението на старите грохнали автомобили и печките на дърва и въглища в Бургас. Нито един няма да се осмели, защото…избори идват.

Избори? Да, освен евроизборите, за града и за общината са важни и местните избори. Ще се появят ли нови лица в политиката и управлението, които да могат да прескочат летвата на очакванията на хората? Ще има ли нови програми? Ще има ли рестарт на Бургас? Ще заложим на сигурното, познатото и доказаното във времето или ще рискуваме да скочим в неизвестното? Със сигурност ще получим отговори на всички тези въпроси. Важното е изборът ни да гарантира развитие и прогрес. 

2019 год. може да бъде успешна за Бургас. И за да бъде такава, ние бургазлии трябва да се постараем и да дадем своя принос.

Абсолютно всеки един от нас с онова, което може и знае.

Нека е хубава годината за Бургас, за бургазлии, за управниците му, за водачите му и нека е хубав денят ви.

Само не пожелавайте на нито един бургазлия да му върви по вода, защото с рекордно високото поскъпване на водата ще изтълкува това като дебелашка шега.

автор: Красимир Калудов
Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...