ориентири 28 дек. 2018

Европа песимистична за 2019-та, Африка все по-оптимистична

Европейците не са обнадеждени, че новата 2019-та година ще им донесе по-добър живот.

От друга страна, жителите на Африка са оптимисти за следващите 12 месеца. Това показват данните на първия и най-стар Глобален индекс на надеждата на „Галъп интернешънъл“, наречен „В края на годината“:

Традиционно, оптимизмът за новата година преобладава в повечето държави по света. Тази година изключение правят Турция, Сърбия, Обединеното кралство, Полша, Чехия, Русия, Босна и Херцеговина, България, Хонконг, Франция, Италия, Ливан, Йордания и Южна Корея.

Глобалното изследване попита хората по света дали очакват следващите дванадесет месеца да бъдат повече или по-малко мирни. 28% от населението на света очаква 2019 г. да бъде по-мирна, 34% смятат, че ще бъде по-проблемна.

Упованието в мира е най-ярко изразено в Индия, Гана, Албания, Нигерия и в Пакистан. В другия край на скалата, на фона на продължаващите протести на „Жълтите жилетки“, във Франция в най-голяма степен (70%) усещат идващата година като по-проблематична. 

В продължение на десетилетия глобалното изследване „В края на годината“ отчита парадокс: хората, живеещи в по-богати страни, са настроени по-песимистично към предстоящата година. И обратното. Изглежда, че страхът от загуба на това, което имаш, е по-голям от страха да нямаш.

Европейският съюз е все по-песимистичен. Същото се отнася и за Русия, докато оптимизмът за следващата година в САЩ е най-високият за последното десетилетие. Още от: ориентири


Още от: различно


Още от: време за прогноза