ориентири 21 дек. 2018 2018-12-21 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaWxmIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b555b24c746ebe1c0cc45d9cad4a447e3dfae03d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33395.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Държавата плаща по 10 лева за всеки вярващ

Държавата ще плаща по 10 лв. за всеки вярващ на църквата и мюфтийството. 

Това решиха депутатите, които одобриха промени в Закона за вероизповеданията. Държавната субсидия ще се отпуска на база на данните от последното национално преброяване - за всеки, който се е самоопределил като православен християнин или мюсюлманин, съобщава Кмета.бг

Законът предвижда субсидия от 10 лв. за всеки самоопределил се да получават само вероизповеданията, към които принадлежи над 1% от населението, а у нас те са само ислямът и християнството.

Останалите вероизповедания ще получават субсидиите си по досегашния ред - точно определени суми в Закона за държавния бюджет. Така те няма да получават по-малко пари от досега, но няма да получат и повече.

Спорна точка по време на дебатите беше именно финансирането. В сегашния законопроект на второ четене бяха обединени два законопроекта от първо - единят на "Обединени патриоти" и вторият на ГЕРБ и ДПС. В законопроектът на последните бе предвиден таван от 15 млн. лв. за всяко вероизповедание, което се финансира на принципа по 10 лв. за самоопределил се. Една от причините бе, че така църквата трябваше да получава близо 44 млн. лв., което според управляващите е непосилно за бюджета. След като от църквата обаче се обявиха против предложението, то бе променено между първо и второ четене. Сега законът предвижда вероизповеданията, които минават границата от 1%, да получават годишна държавна субсидия не по-малко от 15 млн. лв. Тази идея обаче срещна неодобрение от страна на патриотите и те призоваха текстът в точката да бъде променен или премахнат, защото според тях по този начин финансирането на българската църква се ограничава за сметка на мюфтийството. Предложенията на патриотите обаче бяха отхвърлени и това накара депутатите от ОП да напуснат пленарната зала.

Депутатите решиха да се забрани използването на всякакви технически и звукови средства за увеличаване на звука от храмовете и молитвените домове, освен ако не става дума за някакъв празник и то само с изричното разрешение от общината.



Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...