време за прогноза 19 дек. 2018 2018-12-19 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb00zIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c8f150a26f4bbdc94f866af306befbfe20fca346/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33365.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Свинщината става приемлива единствено около Коледа

Дядо Коледа…ние криво ли ти писахме, ти ли криво ни прочете писмото с желанията, ама тази глоба от над 70 млн евро, която ни друсна еврокомисията като как да я приемаме? Като коледно наказание или като коледен подарък? Да се радваме и да си хвърляме шапките от радост или да ревем горестно?

Според върховния ръководител, глобата е нещо хубаво, защото е можела да бъде 300 млн евро, а сега е само има няма 77 млн евро.

И стига сте съскали злобно. Глобяват ни защото сме отказали да си продадем най-скъпото. Газопреносната мрежа. Така ни беше казано. А сега хем си плащаме глобата, хем си запазваме мрежата. Тия гадове, европейците, искат да я приватизираме, че до нея да имат достъп повече компании, за да се конкурирали помежду си. Тия ли ще ни кажат как да правим бизнес, бе!!!

Преди години един български предприемач казал ,че до 18 годишната си възраст мечтаел да има всички красиви жени на света, а на 40 години мечтаел да има монопол. Не знам какво е направил по отношение на жените, но бая време беше монополист в своята област.

Иначе…личи си, че на масата на преговорите, на която са обсъждали мащабите на глобата за непродадената ни газопреносна мрежа, е действал  добър играч на белот. 

Те ни цакат с терца, ние им отвръщаме с терца майорна. Демек те ни глобяват, пък ние им отвръщаме с едно „вие хубаво ни глобявате, ама дайте ни сега едни 80 млн евро за защита на външните граници на ЕС“ И сме с 3 млн евро горница.

Ще ни цакат, а???

След години този брилянтен ход ще се изучава в учебниците по международни отношения от бъдещите дипломати.

Пак някъде напред в годините българските потребители на природен газ сигурно ще могат да избират кой да ги газифицира и да им осигурява отоплението в дома, а сега по документи пак могат уж да го правят, но …ами сега не е точно тъй.

Представете си, че в един голям български град има изградена газопреносна мрежа с потенциал за 15 000 домакинства, а от тях десет години са се газифицирали към 400 семейства. Значи нещо не е както трябва, нали.

Но когато си построим газовия хъб, до всяко добро същество ще застане още едно и тогава, тогава ще бъде такъв живот, че ми иде да викна „дано“

Ааа, не. „Дано“ е кофти дума, така казва една мотивираща реклама.

Ние се самозабравяме. Само искаме още и още.

Искам да искам – се провиква от телевизора някаква тунингована Снежанка ,а издуханият до нея Дядо Коледа и крещи „Стига глупости“.

Някои хора не знаят какво искат.

В аристократичния Пловдив обявиха, че ще колят ритуално две прасета насред площада пред елхата. И като ревнаха някакви културтрегери, че това било свинщина. Традициите понякога са малко стъписващи, но нали Пловдив е все пак европейска столица на културата. Трябва да се опазват традициите и понякога затова се налага да превърнеш един град в село.

Кметът каза, че идеята му била спазване на традициите в контекста на съвременното изкуство и искал да комбинира двете. Също тъй искал да провокира хората.

Провокация с прасета, а? 

Два пъти съм бил свидетел на разфасоване на свиня и традицията, с извинение,  ми се стори отвратителна. 

Пловдивчани удържаха победа и на площада в центъра на древния град няма да се колят прасета. 

Културните дейци си хвърлят шапките от радост, че са удържали победа на културния фронт, но защо ми се струва, че ще има разочаровани от несъстоялата се „свинска“ смърт.

А вас кой ви би по главата, че прочетохте моите брътвежи чак дотук? За да разберете какво е искал да каже авторът ли? 

Нищо не исках да кажа. Само си мислех, че днес трябва да отида да купя свински пържоли за коледната трапеза, че да не се редя на опашка в края на седмицата. 

Сега е време за прогноза.

Според синоптиците ще има силен вятър, снегонавявания, ниски температури около 0 градуса в Бургас и в региона.

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов
Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...