икономика 17 дек. 2018 2018-12-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb0UzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f0a78b26967735a483697ee582e03d2cf051045e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33344.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Какво не се случи в туризма в Бургас през почти изтеклата 2018 година

Приближаващият край на година дава сигнал за началото на поредица анализи и изводи на всичко случило се и всичко неслучило се. Днес ще ви представим един поглед към сферата на туризма на човек, който си вади хляба точно в този бранш.

Към края на 2018 год. можем ли вече да посочим кои бяха пропуснатите възможности и кои бяха добрите постижения в сферата на туризма в община Бургас? Какво очакваха хората от бранша, а то не се случи?

Няма да говоря само за пропуснатите възможности в Бургас, а по-глобално за туризма в страната.  Въпреки че изпращаме сезон с по-голяма заетост, приходите за бизнеса от туристическата сфера не са големи. Това се усети в края на годината. Предполагам, че през 2019 год. целият туристически бранш ще бъде много по-предпазлив в инвестициите си.

Причините са няколко. Необходимостта да бъдат завишени заплатите на служителите. Второто е по-ниската покупателна способност…

…на българските или на чуждестранните туристи?

…и на българските и чуждестранните туристи. Кризата в хората се усети навсякъде. Не трябва да бъде пренебрегван още един момент. Бизнесът има пропуснати ползи и заради ниската подготвеност на своя персонал. Няма го онова високо ниво, което е в основата на високите приходи.

Не бива да пропускаме и това, че от няколко години бизнесът е вече на светло заради засиления контрол от страна на институциите. Това само по себе си е добро за държавата, но може би не всички представители на туристическия бранш са били подготвени за това да плащат всички данъци и такси.

Немалка роля за слабите печалби изигра Световното първенство по футбол в Русия и лошото време през юли месец. 

Всички тези фактори, обединени в едно, доведоха до това тежко положение на бизнеса от туристическия сектор у нас.

Според официалните данни, на които се позовава в своите изказвания министърът на туризма г-жа Ангелкова има внушителен ръст на чуждестранни туристи, в това число и от нови пазари. Дори се твърди, че има устойчив ръст и все повече туристи избират българските черноморски курорти за своята лятна почивка…а вие говорите за малки приходи. Къде е разминаването?

Аз не отричам тези данни. Те са такива, каквито са. С риск да се повторя отново ще посоча като неблагоприятни фактори ниската покупателна възможност на туристите, данъците  и необходимостта да бъдат повишени работните заплати. Да, има ръст на туризма, но за предприемачите в тази сфера нещата изобщо не са розови. 

А хората от вашия бранш постоянно „изваждат“ от общия брой туристи собствениците на апартаменти, които идват през лятото в страната и не ползват услугите, предоставени от бранша. Проблем ли е това?

Нееднократно съм заявявал, че статистиката не е точно такава, каквато ни я показват. Но въпреки това, не бива да отричаме, че тези хора все пак посещават България и харчат парите си тук. Няма как да се отричат показателите в годината, в която имаме над 3 млн. пасажери на летище Бургас и над 2 млн. пасажери на летище Варна. Сами по себе си тези данни показват, че наистина повече хора са посетили България. Но нещата стоят така. За жалост, през  следващата година смятам, че бизнесът ще намали инвестициите си преди сезона.

А в какво се измерват пропуснатите ползи от туризма в община Бургас? Кои са неслучилите се неща? Кои са съответно и добрите новини?

Община Бургас тази година със сигурност също ще отчете увеличен брой туристи. В консултативния съвет по въпросите на туризма сме разглеждали приходите от туристически такси и те показват също ръст от 3 до 4% в хотелиерството. Но ако не говорим само за броя нощувки, а за приходите на хората от бранша, смятам, че и тук ситуацията е същата. Има по-малко приходи. 

Ние виждаме, че по главната улица на Бургас има много затворени магазини, много свободни помещения след края на сезона. През зимата Бургас със сигурност не се посещава от туристи. Искахме да увеличим сезона, искахме да има повече гости в „крилата“ на сезона, да го направим целогодишна дестинация, но това не се случи. Всички го усещат.

Виждам много тревожна тенденция. Явно заради ниските си доходи самите бургазлии не излизат през седмицата, не се забавляват. Говорил съм с колеги от ресторантьорския бранш, с хора ,които управляват нощни заведения. Със сигурност в момента приходите им са поне с 20% по-ниски спрямо 2017 година. Надявам се и им пожелавам през декември месец да компенсират този спад, но какво ще се случи през януари, през февруари и март, можем само да гадаем.

Все пак какви са прогнозите ви?

Моите прогнози са, че през първите три месеца на новата година за ресторантьорите и за собствениците на нощни заведения ще бъде трудно. Те също са изправени пред ситуацията да увеличават заплати за своите служители, да плащат данъци и същевременно да имат по-ниски приходи.

Не знам дали някой обръща внимание на още една тенденция. Бургас като областен град би трябвало през зимните месеци да предлага повече възможности за развлечение на жителите на Несебър, Поморие, Созопол , Приморско защото в тези населени места в момента повечето заведения са затворени. Би трябвало те да идват да се забавляват в Бургас, но те не го правят. Доходите на хората и в тези курорти са по-ниски и това е горчивата истина. Просто те си стоят по домовете.

Освен всичко за жалост една от успешните нискотарифни компании затвори целогодишните си полети. Разчитахме на това да превърнем Бургас в една целогодишна дестинация. 

Виждаме, че и приходите от посещения на остров Света Анастасия са спаднали. Вече се говори за увеличаване на цената на билетите за корабчето, които ползват туристите до тази атракция. Сходни са данните за приходите и от посещения на археологическия комплекс Акве Калиде. Там няма ръст. А това са двете атракции и към тях можем да добавим авио музея. Община Бургас инвестира в тези обекти с идеята да привлече интереса на туристите, но приходите са по-ниски.

Когато говорим за маркетинг и реклама, обсъждаме провеждане на журналистически турове, за да бъде рекламиран Бургас, а същевременно няма експерти, които да представят града такъв, какъвто е. 

Твърдя, че диалогът между общинското предприятие „Туризъм“ и представителите на туристическия бранш в Бургас не е на добро ниво. Знам, че и самият бизнес не е особено активен и когато община Бургас заявява участие на международни борси, хотелиерите не предоставят  данни за своите хотели в общинския информационен център. Въпреки това са необходими повече усилия  в тази посока. Когато няма добър диалог между община, бизнес и държава, тогава губят всички.

Представихме ви мнението на Живко Табаков, общински съветник и представител на туристическия бранш от региона.

Автор: Красимир Калудов

 
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...