пред олтара 11 дек. 2018 2018-12-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaFEzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--82aea63176558a4892f1f12365e517ad1cd55dea/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33288.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Църквата почита днес преподобни Даниил Стълпник и преподобни Лука Стълпник

Православната църква почита днес – 11 декември, преподобни Даниил Стълпник.

Този свят мъж се родил в Месопотомия, от родители, които дълго време нямали деца. Те дали обет първородното си дете да посветят на Бога. Затова, когато Даниил навършил дванадесет години, постъпил в манастир. А след няколко години станал епископ на своята обител. 

Докато служел предано на Господа, светият отец пожелал да посети Светите места в Йерусалим. Но съдбата му отредила друга мисия. Епископът потеглил към град Византион, където си построил стълб. Дълги години прекарал в пост и молитва. Преживял много гонения и клевети, които приемал смирено и твърдо. 

Прочул се като човек, надарен с мъдрост и благочестие, той привлякъл много свои събратя , създал много ученици и последователи.

След тридесет и три години живот на стълба, Св.Даниил умрял в дълбока старост през 490 година.

Днес църквата почита още Св. преподобни Лука Стълпник.

Преподобният стълпник Лука живял при гръцкия цар Роман и при Константин Багрянородни, зет на цар Роман и син на Лъв Мъдри. 

Тогава патриаршеската катедра заемал Теофилакт, синът на цар Роман. По това време Гръцката империя била нападната от българите. По заповед на царя Лука бил взет в опълчението и участвал в защитата на родината си. При сражението в гръцката войска настъпила суматоха и хиляди воини били избити. Но с Божия промисъл Лука останал невредим. 

После той приел монашеството и преуспявайки в избраното житие, се удостоил с презвитерски сан. Ревнувайки за висше духовно съвършенство, той оковал тялото си в железни вериги, изкачил се на стълб и там пазел толкова строго въздържание, че шест дни от седмицата не приемал никаква храна и само на седмия вкусвал донесената просфора и малко зеленчуци. 

На стълба той прекарал три години. После, призоваван от Божествено внушение, отишъл на планината Олимп, а оттам се преселил в Константинопол. За да не нарушава своя обет за мълчание, той държал в устата си камък. Накрая се оттеглил в Халкидон. 

Там също се възкачил на стълб, прекарал на него четиридесет и пет години и се прославил с много чудеса. Така благочестиво преминал земния си път, свети Лука се преселил в обителите на Небесния Отец. 

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...