икономика 10 дек. 2018

Въпросът на БСП: Защо не идват големи инвеститори в Бургас

Въпреки че Бургас е градът с най-добра локация за развитие на промишленост и икономика, въпреки че има предимства като пристанище, летище, жп линии и  магистрала, големите стратегически инвеститори заобикалят града през последните години - твърди народният представител от БСП Петър Кънев.

Според него Бургас отстъпва на Пловдив, Варна, вече и на Стара Загора, по редица показатели, между които брой на ученици, студенти, брой на детски градини и за разлика от тези градове, където успяват да постигнат икономически „пробиви“ в Бургас това не се случва.

Като пример за подобно разминаване с движението на свободни капитали беше посочено предстоящото разкриване на завод за електромобили в Стара Загора.

Петър Кънев смята, че най-важното в тази ситуация е да се определи посоката на развитие на Бургас  към туризъм, селско стопанство и услуги или към промишленост, индустрия и производство.

От БСП са категорични, че в през последните пет години единствено се говори за засилен интерес на инвеститори от Китай, Южна Корея или Франция, но сериозни инвестиции в Бургас няма.

Ето защо от левицата настояват за свикване на кръгла маса, на която да бъде обсъдено развитието на града в следващите години.

Въпреки че са опозиция Петър Кънев и колегите му желаят да бъдат полезни и да помогнат за привличането на инвеститори.

Още от: икономика


Още от: Минута за размисъл


Още от: политика