ориентири 06 дек. 2018 2018-12-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZzFQIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ae1083f22b7fd0fb7662e2a4544f176882af5e35/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33251.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургас празнува! Ето къде ще са забавленията днес

С богата програма Бургас ще отбележи днес своя празник – Никулден.

През целия ден на различни места в града ще се провеждат концерти, състезания и  забавления за малки и големи. Бургас ще се събуди с музика, като първите изпълнения ще започнат от 10:00 ч. в пространството до Часовника. За доброто настроение на всички ще се погрижат талантливите младежи от ученическия оркестър при НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" с диригент Петя Тончева. 

Традиционното литийно шествие, тази година ще тръгне в 11:30 часа от площад "Атанас Сиреков" и ще стигне до Моста. Там военни части ще хвърлят в студените морски води венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари.

От 12:00 часа на сцената с корабчето (в градинката до Часовника) ще излезе Рагтайм оркестър, който ще пренесе бургазлии в света на черно-белите ленти със стила, предшестващ джаза. След това музикантите от група "Горещ пясък" ще изпълняват любими поп и рок парчета.

В сцената ще се превърне и т.нар. Компас в центъра на града. Там групите "Euphoria" и "Stockholm" ще забавляват бургазлии. 

Друго "горещо" място в декемврийския ден ще бъде пред сградата на Археологическия музей на ул. "Богориди", където стил и класа на празника ще придадат класическият квартет "Вива". След тях музикалните страсти ще "нажежат" добре познатите на бургазлии рок банди "Stiff Bone" и "Four".

Сцената до друг бургаски символ - Грамофона, ще бъде отредена за романтичната и лирична музика на "Рагтайм оркестър" и квартетите "Арте" и "Вива", които ще придадат тържественост на деня с изпълнения на рагтайм, джаз и класически произведения.

Улица "Александровска" пред залата на "Дружество на художниците" по традиция ще бъде озвучено от изпълненията на представителния Бургаски духов оркестър. Концертът ще продължи до 13:00 часа, когато ще започне церемонията по обявяване на "Художник на годината" и "Бург на годината".

Жителите на парка в к-с "Изгрев" също ще празнуват с Никулденски концерт с участието на музикални изпълнители и формации към НЧ "Изгрев 1909" - Бургас, който ще започне в 11:00 часа.

От 11:00 часа е и началото на фолклорния празничен концерт в к-с "Меден рудник". На сцената до СУ "Петко Росен" ще излязат да поздравят бургазлии ангелогласната и обичана народна певица Николина Чакърдъкова и популярния Неврокопски танцов ансамбъл. Участие в концерта ще вземат още децата от фолклорна група "Чинките" при НЧ "Св. св. Кирил и Методий 1985", танцови състави "Слънчо", "Младост" и "Ритъм".

Романтичната атмосфера ще се допълва от първия влак в Бургас, който ще "превозва" своите гости от жп гарата, през бургаската митница в началото на 20 в., пристанището, Казиното, стария мост, старите градски бани и солниците.

В центъра на Бургас вестникарчета ще раздават най-новия брой на празничния "Бургаски вестник". В него всеки жител и гост на града ще открие любопитни факти от архивите, най-важното за Бургас през годината, събитията на Никулден и програмата до края на 2018-та година.

И тази година традицията ще бъде спазена – веднага след освещаване на Никулденската обредна трапеза в 10:45 часа, ще започне раздаването на рибен курбан,приготвен по стара рибарска рецепта. Това ще се случи на няколко места в града – до Часовника, на Магазия 1 до Морска гара и до СУ "Петко Росен" в ж.к. "Меден рудник".

Кулминацията на празника ще е включването на светлините на 18-метровата коледна елха на пл. „Тройката”.  Това ще се случи по време на големия Никулденски концерт , който е с начален час 17:30 часа.

Водещи на спектакъла ще бъдат обичаната бургаска певица Тони Димитрова и актьорът Калин Сърменов.

Истинско музикално пиршество са подготвили диригентите Цанислав Пенков с камерния щрайх оркестър и Атанас Камиларов с бургаския духов оркестър.

На сцената ще излязат талантите от ансамбъл "Фортисимо" с ръководител Милена Добрева. А ръководителят на ансамбъл "Странджа" Марио Егов е подготвил изненада за всички присъстващи. Хор "Родна песен", балетна формация и тромпетен ансамбъл при НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров"-Бургас ще направят празничната никулденска нощ още по-вълнуваща и незабравима.

На голямата сцена ще се качи и любимецът на публиката и звезда от хитовия телевизионен сериал "Скъпи наследници" - Орлин Павлов. Атмосферата на празничния 6-ти декември ще продължат да нажежават музикантите от култовата банда "P.I.F.", които ще изпълнят своите незабравими хитове.

 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...