ориентири 28 ноем. 2018 2018-11-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdXhlIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--23b582538dac0ca995eaaa151516d4670c221dd8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33182.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Даниела Божинова: С отоплението на домовете Бургас се върна два века назад

Даниела Божинова е изп. директор на "Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива" и е известна в цялата страна като защитник и участник в различни каузи и инициативи, свързани с екологията. Нейният изследователски проект „Овластяване на гражданите чрез механизмите на пряката демокрация – гражданска законодателна инициатива, референдум и инициатива за отзоваване на политици на изборни длъжности“ печели стипендия „Фулбрайт. Като резултат от детайлните си изследвания по темата тя издава книгата „Хората решават. Референдуми, инициативи и отзоваване в САЩ“. Даниела Божинова е един от двигателите на идеята за референдум, посветен на чистотата на въздуха в Бургас. На последното заседание на бургаския общински съвет, по време на което идеята за обществено допитване не получи необходимата подкрепа в последния момент, я потърсихме за кратък коментар по темата.

Вие сте представител на една активна част от бургазлии, за които каузата „чист въздух“ е много важна. Бих искал да ви попитам дали под вашия прицел са единствено представителите на индустрията или разширявате кръга на източниците на замърсяване извън обичайните заподозрени?

Ние искаме цялостни мерки. Индустрията замърсява, тя има сериозен дял в това, но и отоплението също е източник на замърсяване.  Смятам, че по отношение на отоплението / битовото/ Бургас се върна два века назад. Хора, които в миналото използваха парно, сега използват въглища и дърва, а това не  е никак добре за въздуха над града. Автомобилният трафик, разбира се, че и той замърсява. Затова ние искаме комплексен подход и комплексни мерки за разрешаване на проблемите.

Няма ли тези необходимите мерки да бъдат болезнени и съответно отхвърлени от жителите на Бургас. Индустриалните фирми така или иначе са принудени  да изпълнят условията и изискванията, защото просто нямат друг избор заради санкциите, но кой гражданин ще се съгласи да изхвърли  печката на дърва или на въглища, кой ще се съгласи да спре от движение стария си автомобил? Или коя строителна фирма ще се съгласи да плаща глоби, затова че замърсява улиците?

Аз съм обикновен гражданин на Бургас и затова съм избрала в управлението на града хора, които да ме представляват... би трябвало да е така, но като се замисля, май отдавна съм непредставена, защото хората, които харесвам, не ги избират.

Работа на ръководството на града е да измисли мерките и да ги приложи. Защо ние трябва да им ги подсказваме. Има опит и добри практики в другите държави, има срокове, които ние трябва да изпълним. България е осъдена заради мръсния въздух. Отскоро започна наказателна процедура в ЕК, която ще доведе до санкции, значи нещо трябва да се направи. Това, което знам, че изобщо няма да почисти въздуха, е прилагането единствено на санкции и наказания. Това не чисти въздуха.

Никой няма да си закупи нов автомобил, защото данъкът е станал по-висок. Но санкциите са най-лесните мерки, които могат да бъдат отчетени пред Брюксел, за да се демонстрира, че нещо се прави у нас.

Каква беше идеята за референдума всъщност? Да изгоните една конкретна компания или да предизвикате глобална промяна в политиката за чист въздух в Бургас?

Въпросът е много комплексен. Аз участвах в инициативния комитет и натиска, който оказахме с искането за референдум, със събирането на подписите, мисля, че прерасна в искане за референдум чрез общински съветници. 

Това оказа и натиск върху общинския съвет, ангажира го с проблема и самият кмет даде предложения за подобряване на законодателството. Приемам това като някакви минимални плюсове.

А иначе, да, и ние се учим. Хората, които в началото започнаха кампанията за референдума, живеейки близо до Кроношпан, може би…той им бодеше очите, но разбира се, че не е само той. Искането ни е за чист въздух, а не за това само един източник на замърсяване да бъде премахнат или да сложи някакви съоръжения или филтри.

Искаме чист въздух в Бургас.

 автор: Красимир Калудов
Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...