пред олтара 13 ноем. 2018

Днес почитаме Св. Йоан Златоуст

Православната църква почита днес – 13 ноември, Св. Йоан Златоуст.

Той се родил в Антиохия през 347 година в знатно семейство. Още от малък проявявал склонност към науките. Затова майка му Антуса го изпратила да се учи в прочутата Антиохска школа.

За неговата невероятна дарба към словото и необикновеното му красноречие научил епископ Мелетий. Той взел младежа при себе си, тайно го кръстил и причислил към своя клир.

След смъртта на майка си Йоан раздал богатството си на бедните и се заселил в пустинята. Две години живял в един манастир, а после се върнал в родния си град, където бил ръкоположен за епископ. Животът му преминал в много изпитания, тъги и неволи. Но той неуморно се грижел за бедните и болните,  пращал мисионери и покръствал езичниците, работел за духовното издигане на човеците.

Въпреки неговото човеколюбие и справедливост, враговете на Св. Йоан се оказали по-силни от него. По тяхна воля светецът прекарал последните години от живота си в изгнание. Изпратили го на заточение в Кукуз (Армения), където след нечовешки мъки и страдания намерил смъртта си.

Светият отец починал на 14 октомври 407 година. Тридесет години по-късно пренесли мощите на Св. Йоан Златоуст в Цариград и тържествено ги положили в храма „Св.Апостоли".

Още от: пред олтара


Още от: време за прогноза


Още от: Минута за размисъл