икономика 09 ноем. 2018

Заплаха ли е новото летище в Истанбул за българския туризъм?

След изграждането и пускането в експлоатация на новото летище в Истанбул, загубите за бургаския аеропорт ще бъдат неизбежни.

Това прогнозира председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов пред „Бургаски репортер”.

„Ако този мегапроект се реализира, по предварителна информация на час е предвидено да се обработват около 30 000 куфара на пристигащите пътници. Но това не може да се случи толкова бързо, защото около построяването на летището са свързани и много други инфраструктурни проекти – трябва да бъде завършено метрото, да се направи магистралата, да се изгради паркинг за хиляди коли. Може би през 2024 г. този летищен комплекс ще бъде завършен и тогава с по-голяма точност ще може да се посочи колко от полетите, обслужвани от Летище Бургас, ще бъдат насочени към южната ни съседка”, коментира Иванов.

По думите му Турция има добра политика за привличане на чуждестранни туристи, а след изграждане на аеропорта и пускането му в експлоатация с пълен капацитет, потоците от туристи ще се увеличат няколкократно. Това респективно ще ограничи търсенето на българския туристически продукт.

„Турското правителство, чрез туроператорските фирми, предлага много бонуси за своите чуждестранни гости. Изключително високо е качеството на т.нар. „ол инклузив” в хотелите. Той се отличава съществено от това, което ние предлагаме. Видимо турската държава субсидира бизнеса.”, посочи председателят на БРТК.

Той допълни, че допълнителен плюс за Турция е фактът, че заради географското разположение, туристическият сезон там продължава 8 месеца.

„Другият момент е, че турската реклама е много агресивна, докато ние сме по-тромави в тази посока”, каза още Иван Иванов.

Затова според него предстои много работа от страна на българската държава, което включва и търсенето на нов вид маркетинг в пределите на България и извън граница.

Още от: икономика


Още от: Минута за размисъл


Още от: политика