време за прогноза 09 ноем. 2018 2018-11-09 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa1JPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--011b83b7eb53ada9e843e94a605cbcaa62d7b357/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32995.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Държавата на тарикатите с привилегии

От дните на моето детство, а тези дни бяха някъде около Великите географски открития, си спомням как с баба ми бяхме на почивка в Хисаря и една сутрин докато чакахме на опашка за билети за банята с минерална вода, преди всички мина някакъв възрастен човек, показа някаква карта и си купи билет преди всички.

Проблемът се състоеше в това, че имаше много чакаше и малко кабинки с вани, където се провеждаха лечебните процедури и затова от чакащите на опашката се чу глух ропот от тази явна несправедливост.

Малко по-късно, когато чакащите бяха все така много,  а кабинките в банята все така малко, се появи някаква възрастна жена, която невъзмутимо пререди всички, отиде на гишето, показа някаква карта и поиска да си купи билет.

Тогава баба ми гневно извика

„Каква сте вие, другарко / в онези времена обръщението беше другарко и другарю/ , не ви ли е срам да пререждате толкова хора, а???

А другарката размаха някаква карта и каза, че е активен борец против фашизма и толкоз.

Само че хората от цялата опашка закрещяха.

„Не ви е срам!!! Какъв борец си ти, ма!!! Изчезвай оттам!!! Нахалница!!! Аман от антифашисти!!! Уууу!!!

И може да не ви се вярва, но другарката активен борец гневно се фръцна и изчезна някъде, а опашката я възнагради с нова порция дюдюкания. После чакането след тази малка победа стана някак по-лесно.

Айде сега…хич не ми казвайте, че това е било само тогава.

Ами днес?

Привилегията е всичко. Тя ти позволява да си купиш общински парцел в жилищен комплекс много под пазарната му стойност и да си построиш голяма жилищна кооперация и печалбата от тази сделка да е царска. 

Или да замениш храсталаци някъде из Видинско с парцел на първа линия по Черноморието.

Привилегията е дъщеря ти да завърши и веднага от студентската скамейка да започне работа в международна институция, където шефът е твой съпартиец. 

Да, не е морално, но е законно и причината да се възползваш от това е, че си привилегирован. Няма никакво значение дали си антифашист или фашист, щом си от управляващите.

Привилегията е мечтата, маслото върху филията, хлябът и ножът в ръцете ти, мокрият сън, „Солунската митница“, алфата и омегата на всеки партиен кариерист. За нея той направил би всичко.

Само е важно да е на правилната страна, правилната партия в правилния момент.
 Нали това препоръчваше и успешният български треньор Станимир Стоилов. Да се играе „правилен футбол“, за да се печели.

Но…проблемът на привилегированите се състои в това, че те забравят една доказана във времето си истина. В България няма нищо сигурно и животът те върти като центрофуга, пък накрая те изхвърля на пода смачкан и мокър и скъсан.

Един моя приятел ми разказва как дядо му дошъл в Бургас от Александруполис и буквално с шутове влязъл в къщата на някакъв богат грък и го изхвърлил от там по силата на двустранната спогодба „Моллов –Кандафарис“

Накратко, по това споразумение приятелят на дядо ми получил златен имот в центъра на Бургас, а нещастният грък взел камениста нива край Александруполис.

Минало време и след няколко години български окупационен корпус поел властта в тази част на Гърция. Дядото на приятеля ми отишъл при онзи многострадален грък и му казал „Вън от земята на дедите ми, гад мръсен“

Гъркът проплакал „Но как така, нали ти оставих моя имот в Бургас по силата на спогодбата“, а нашият го напсувал и му казал, че и ножът и хлябът са в неговите ръце и да се пръждосва от очите му.

И двамата заживели …единият щастливо и богато, а другият…не съвсем така. Единият имал привилегии, а другият не.

Минали години и в България и съответно в Бургас дошли на власт комунистите. Нахлули в къщата в центъра на Бургас някакви другари и изритали дядото на моя приятел на улицата. Казали му „Ти гад, мръсен капиталистически, ти мършо богаташка, ще ми се шириш в триетажна къща, а !!!

И му оставили две стаи за цялото семейство, а по етажите настанили заслужили другари и другарки.

Мдаа…дядото на моя приятел загубил привилегированото си положение, а с него къщата в Бургас и нивата в Александруполис.

Според моя приятел винаги в живота идва онзи момент, когато се въздава справедливост и това е неумолимо правило.

Та, така е и с привилегиите.

Когато те са част от принадлежността към някоя партия, не е зле да знаете, че имат срок на годност заедно със самата партия, която ги раздава. Заедно възникват, заедно изчезват. 

Но нека бъдем по-ведри, а. И без това управляващите решиха да финансират само позитивни филми. 

Време е за прогноза

Днес ще бъде облачно, влажно и с максимални температури от 15 градуса в Бургас и в региона.

Нека е хубав денят ви.

 автор: Красимир Калудов
Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...