пред олтара 04 ноем. 2018

Църквата почита днес Св. преподобни Йоаникий Велики

Православната църква почита днес – 4 ноември, Св. преподобни Йоаникий Велики.

Той се родил във Витиния през 8 в. Бил бедно овчарче – кротко, смирено и послушано. Възпитано в страхопочитание, момчето копнеело да посвети живота си на Господ.

Когато Йоаникий възмъжал, го взели във войската на император Лъв Хазар. Скоро се прославил като силен и храбър войни. Но се увлякъл по иконоборческата ерес, което не подхождало на високите му добродетели. По време на поход през планината Олимп, един монах му помогнал да осъзнае голямата заблуда. Йоаникий се разкаял за проявената слабост и дал обет пред Бог да му служи вярно до края на живота си.

След една голяма победа във войната срещу българите, Йоаким бил награден от императора  за проявената храброст. Чужд на почести и слава, младият християнин отишъл в един манастир в Олимп. По волята на неговия игумен там прекарал известно време. Научил се да чете и пише, изучил учението на Иисус. А после  станал пустиник.

Получил голяма мъдрост и прозорливост преподобни Йоависий се заселил в една пещера. Много благочестиви хора го навестявали , за да слушат мъдрите му проповеду и да намерят изцеление за страданията си. 

Светият отец обходил много манастири, построил няколко храма и предрекъл края на иконоборческата ерес.

Преподобни Йоакиний починал на пределна възраст през 834 година.

Днес църквата почита още светлата памет на свети мъченици Никандър – епископ Мирски, и на презвитер Ермей.

Още от: пред олтара


Още от: време за прогноза


Още от: Минута за размисъл