икономика 03 ноем. 2018

Новите касови апарати ще са на пазара през декември

Новите фискални устройства и системи, отговарящи на всички нормативни изисквания на Националната агенция за приходите, ще бъдат на пазара от началото на месец декември.

Това стана ясно по време на среща, в която взеха участие НАП, Българския институт по метрология (БИМ), мобилните оператори в страната, разработчиците на фискални софтуерни системи, производители на касови апарати и бизнес организации. 

Към момента за изпитване в БИМ са предадени 12 модела фискални устройства, като се очаква те да бъдат предложени за продажба в търговската мрежа до 40 дни.

Сроковете в законодателството, които изискват всеки регистриран по ДДС търговец да модифицира или смени фискалното си устройство до края на март 2019 г., а всички нерегистрирани по ДДС да направят същото до края на юни идната година са изпълними, ако всички заинтересувани страни започнат подготовката веднага, стана ясно на срещата.

Заради годишни загуби в размер на над 330 млн. лв. от укриване на обороти и манипулиране на фискални системи, се наложи промяна на законодателството. Така бяха въведени изисквания данни за всяка касова бележка да се изпращат в НАП, всеки фискален бон да съдържа уникален QR код, позволяващ той да бъде проверен от клиента с мобилно приложение. 

Според новите правила служебните бонове се забраняват, а търговците, които използват софтуер за управление на продажбите трябва да свържат всички фискални устройства и принтери, намиращи се в търговския обект с него. Въвежда се и задължение търговците, които оперират електронни магазини да ги обявят в приходната агенция. 

Още от: икономика


Още от: Минута за размисъл


Още от: политика