време за прогноза 02 ноем. 2018 2018-11-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaXhPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c8b9a8a88448ba40691882216b19eb5750da3d7c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32932.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Електронните документи като нищо ще направят българската бюрокрация ...електронна

Днес не е ден, който ще донесе радост на фирмите, търгуващи с топлоенергия. Пак ще е топло навън, а при температури от 21 градуса в Бургас и в региона, за чий бай Хой някой ще пуска парно или климатик. Дори няма и да напали камината. Както е тръгнало и с тия постоянно увеличаващи се велосипедисти и продавачите на горива са притеснени.

Мисля си, че някой ден монополистите у нас ще ни задължат със закон да купуваме продукцията им. Не са се сетили, не са го направили. Пък и да не са монополисти, а картелна организация, пак могат да измислят нещо, което да ни задължи да им бъдем верни клиенти.
Наскоро нали и премиерът каза, че който е против правителството, той е против развитието на страната. Същата работа и с монополистите. Който е против тях, той е против...тях...и затуй те са против нас.

Чух че държавната администрация вече щяла да пести по 100 тона хартия на година, защото от първи ноември всичкият обмен на документи щял да бъде електронен. Хм...то това е много хубаво, но се сетих как стотици, че и хиляди хартиени досиета на агенти от бившата Държавна сигурност изчезнаха, а сега електронните документи с едни клик и край...изтрити са.

Дано не стане като с кризата с Търговския регистър. Нали си спомняте, че тогава търговията и услугите у нас направо сгънаха тетрадките.
По телевизията един управляващ заяви, че това с електронните документи в държавните ведомства било направо революция. Брей...аз пък все си мисля, че бюрокрацията у нас залага най-вече на еволюцията, демек изключва такива резки движения и скокове в неизвестното. Пълзи си като охлюв. На място или назад.
Ама никакъв хартиен документ, така ли?

Да, бе... от догодина дори и винетката за автомобила щяла да бъде електронна. А какво стана с нашенското "Око да види, ръка да пипне"?
Защото през 2006 год. аз и жена ми бяхме официално първите българи, които пътуваха с влак от България до Германия с електронни билети . Връчиха ни някакви хартиени книжки и на когато ги питак къде са електронните билети, ни отвърнаха, че те затуй са електронни, за да не се виждат. Добре де, билетите може да са били електронни, ама влакът закъсня с 12 часа още до Белград и изтървахме всички възможни връзки за Виена. Дори една бизнес дама се разплака, а две японки почти си направиха харакири, защото те не можеха да осъзнаят какво е това закъснение от половин ден. А пък на връщане от Берлин към София ни изхвърлиха на някаква гара, защото сме били без запазени места във влака.
Обяснявах аз на кондуктора, че сме с електрони билети, ама той не,та не. "Некст стейшън юр аут" ми казва и го направиха, швабите му ниедни. На следващата гара ни изритаха от влака в тъмното, а жена ми поседна милата на куфарите на тъмния перон в неизвестно немско село и си зададе отново фундаменталния въпрос "Оооо, Боже...защо не се омъжих за Пища Куфнагел, ами взех този папуняк с електронния билет".../ за по-младите читатели да поясня, че Пища Куфнагел е странен герой от страния анимационен филм "Семейство Мейзга/

Та, думата ми е, да не бързате да се радвате и винаги да имате едно на ум. Хартиеният документ е хранителна среда не само за насекомите, но и за чиновниците, така че освен електронен обмен, те няма как да не дублират нещата с някое друго документче. Че то иначе как ще ви кажат "Отидете на гише 5, вземете документ и отидете на гише 3, а след това се върнете обратно тук" и когато се върнете, виждате хартиена бележка с надпис "Почивка 15 минути"

Пък може наистина да бъде проведена една малка революция и бюрокрацията да сгъне тетрадките, демек да зареже бумащината. Ще видим.
А сега е време за прогноза.
Днес ще е облачно, влажно и дори може да има превалявания тук там. Максималните температури в Бургас и в региона ще са около 20-21 градуса.

Нека е хубав денят ви

автор: Красимир Калудов

на снимката - чиновник пренася електронен документ

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...