пред олтара 30 окт. 2018

Днес почитаме Св. мъченици Зиновий и Зиновия

Православната църква почита днес – 30 октомври, Св. мъченици Зиновий и Зиновия.

Те били брат и сестра от град Егей. Прославили се в цяла Киликия като милостиви и добродетелни християни. Помагали на бедните, слабите и беззащитните, а с чудотворна си сила изцелявали страдащите. Хората им вярвали и ги обичали, затова избрали Зиновий за епископ на града. 

Светия отец ревностно изпълнявал архиерейските се задължения, мъдро наставлявал паството си със слова и дела. Но настанали смутни времена за църквата. Под ударите на идолопоклонниците попаднали най-първо църковните водачи, между които бил и Зиновий. 

Императорският сановник Лисий поискал от епископа да се разкае за делата си и да се поклони на езическите идоли. В отговор светецът казал: ”Живот без Христа е смърт!”. 

Тази му дързост разгневила езичниците. Те подложили епископа на ужасни мъчения – били го жестоко, сложили го върху разпален огън, хвърлили го в котел с горещ катран. Съдбата на светия отец споделила и неговата благочестива сестра. Но Бог пазел своите чада невредими. 

Мъченическият живот на Свети Зиновий и блажената му сестра Зиновия завършил през 285 г., когато били посечени с меч пред очите на целия град.

На този ден църквата чества и светлата памет на Светия крал Стефан Милутин.

Още от: пред олтара


Още от: време за прогноза


Още от: Минута за размисъл