ориентири 25 окт. 2018

ЕП подкрепи забраната за пластмасите

Европейският парламент подкрепи решението за забрана в ЕС на пластмасовите изделия за еднократна употреба.

Забраната важи за пластмасовите чинии, прибори, сламки, дръжки за балони и клечки за уши и т.н.

Според приетото от Парламента законодателно предложение тези продукти, които съставляват 70% от морските отпадъци, ще се забранят на пазара на ЕС от 2021 г.

Евродепутатите добавиха в списъка на забранените пластмаси още: оксо-разградими пластмасови продукти като опаковки, както и съдове направени от експандиран полистирен, които се използват за съхранение на храна предназначена за бърза консумация.

Използването на редица други продукти, за които не съществуват алтернативи, трябва да бъде намалено с минимално 25 % от държавите членки до 2025 г. Това включва кутиите за еднократна употреба за бургери, сандвичи, плодове, зеленчуци, десерти или сладолед. Държавите членки трябва да предложат национален план за насърчаване използването на продукти подходящи за многократна употреба, за повторна употреба и за рециклиране.

Други пластмаси, като бутилките за напитки, ще трябва да се събират разделно и до 2025 г. 90% от тях да могат да се рециклират.

Евродепутатите одобриха мерки, които засягат отпадъците от тютюневи изделия и по-специално цигарените филтри, съдържащи пластмаса. Те ще трябва да се намалят с 50% до 2025 г. и с 80% до 2030 г.

Един единствен цигарен фас е достатъчен да замърси от 500 до 1000 литра вода, и когато се изхвърли на пътя, са нужни 12 години, за да се разгради напълно.  Това е   вторият най-често срещан пластмасов замърсител. 

Държавите членки трябва също да гарантират, че поне 50% от изгубените или изоставени риболовни приспособления, съдържащи пластмаса, се събират всяка година. Поставената цел за рециклирането им е най-малко 15% до 2025 г.

Още от: ориентири


Още от: различно


Още от: време за прогноза