икономика 25 окт. 2018

Въпреки кризата: Бургас е атрактивен за круизните компании

Въпреки кризата в Черноморския региона и временното спиране на круизните пътувания, Бургас се запазва като предпочитана дестинация за пасажерските кораби.

„Въпреки спада на круизните посещения през последните две години, ръководството на бургаското пристанище успя да договори посещения на пасажери и запази града като круизна точка, благодарение на членството ни в най-голямата круизна организация MedCruise и авторитета на порта пред големите круизни компании като Royal Caribien, Carnaval, MSC, TUI, Costa, Viking и др. Договорени бяха директни посещения на пристанище Бургас от гръцките острови и Кипър.”, коментира Диян Димов, изпълнителен директор на Пристанище-Бургас. 

Припомняме, че кризата в черноморския регион беше една от водещите дискусии по време на 52-та Генерална асамблея на MedCruise, провела се в Малта през месец май тази година. По време на форума пристанищата от Черно море – Бургас, Варна, Констанца, Одеса, Истанбул и Трабзон подписаха споразумение и съставиха План за действие до 2021 г.

Първото работно посещение в Бургас по този план беше на президента на асоциацията MedCruise Айрам Диаз Пастор.

„При посещението си в бургаското пристанище той беше категоричен, че съвместните усилия на държавите от Черноморския регион и на пристанищата ще допринесат за това в скоро време (през 2020-2021 г.) тук да се завърнат пътническите кораби. По думите му интерес да посещават региона има от компании като Celestil, Silversea, Costa, Crystal, Celebrity, AIDA Cruises.”, допълни Димов.

 По думите му на бургаското пристанище има много добри, световно признати, условия за обслужване на круизни кораби. Основните предимства на Морската гара – Бургас е дълбочината и дължината на корабните места, които дават възможност за акостиране на най-големите пътнически кораби посещаващи Черно море. Прилежащата инфраструктура позволява бързо и качествено обслужване на туристите, посещения на голям брой атракции и забележителности.

Още от: икономика


Още от: Минута за размисъл


Още от: политика