време за прогноза 22 окт. 2018 2018-10-22 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdkJOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c502b2729d715da09fd22698ea46e463ede40dd6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32831.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Не е важно дали някой е фурнаджийска лопата, важно е какви ръце го въртят

В края на краищата всичко е въпрос на гледна точка. 
 
Е, наистина е леко малоумно началото на един коментар да започва с „в края на краищата“, но кажете ми не съм ли прав?
 
Защото ако някой управник ви каже, че е увеличил  пенсиите с 200 млн. лв, това звучи внушително и партийните тръбачи възвестяват новината някак тъй радостно и възторжено. Двеста милиона са това, ей. Много са, я опитайте да си ги представите накуп. Аз имам едни тридесет лева на двулевки и ми изглеждат много ,пък двеста милиона са…ъъъъффф, не мога да си ги представя.
 
Ама ако същият този управник каже, че е увеличил пенсиите с по четири лева на пенсионер, най-вероятно ще чуе хората да му кажат „Абе, я си го начукай, нещастник такъв. Ти подиграваш ли ни се. Четири лева, моля ви се!!!“
 
Но има е друг похват, чрез който гледната точка може да се промени. Това става, чрез прочутото „Аз исках да кажа“. 
Демек казал си едно, пък хората го разбрали като друго.
 
И тогава обясняваш до посиняване какво си искал да кажеш. Ама, съмнението остава. Стоят хората срещу тебе и клатят глави, пък ти си им обяснявай колкото искаш.
 
Защото ако си издумал, че едни майки са лоши майки и използват децата си за лични цели, то после колкото и да обясняваш какво си искал да кажеш и че думите ти са били извадени от контекста, ами…издънил си се и майките са готови да ти разкатаят…майката, с извинение.
 
Какво казваше Царя? „Трябва да бъдете господари на мълчанието“ . Ама, нали сме републиканци, откъде накъде някакъв цар ще ни казва какво да правим.
 
Но ако средният българин смята, че царят е под неговото ниво, то пък кой ли ще признае, че е над него, то тогава да се сетим за поговорката „Мълчанието е злато“ .
 
Е, само си представете че този политик, който искаше да каже едно, ама каза друго за майките, беше замълчал? 
Колко неща щяха да са различни, нали. 
 
Ама, сърце юначно не трае. А устата сама промълвила …, не без това последното. То беше от едно стихотворение за партизанина Антон.
 
Сега трябва да поясня за младите читатели какво е партизанин. Ами, според едни българи това означава герой,  а според други човек, който обира мандри.
 
Ето ви пак различни гледни точки. Значи според едни историци„Битката при Жабокрек“ е тежък сблъсък между партизански отряд и германски военни части, а според други нападение на партизани над болни и ранени немски войници, т.е атака срещу болница…Партизаните спечелили победата. Така ни учеха в училище през миналия век и пеехме песента "Партизани, партизани, легендарни синове, по полета, по балкани, по села и градове" Нищо не се споменаваше за мандри в песента, за да не се променя гледната точка.
Но сега е друго време, друг свят. Друг ден сме дори.
 
Това не е партизанска землянка, а импровизиран календар на бургаския бряг

„Глей ся“, както казваше Стоичков в една реклама. 
Внимателно гледайте в картинката, за да не изпитате проблем при оформяне на гледната си точка.

Г-н Борисов се срещна с важен арабски шейх и си говориха за изкуствен интелект и за футбол. Дори се договорили 20-30 футболисти  българчета и треньори да ходят на стаж във футболната академия на Манчестър Сити. Това и изкуствен интелект не може да го измисли. Звучи тъй революционно, да му се не види. Досега в чужбина изтичаха мозъци, а сега вече ще изтичат и крака. 
 
Кой е най-разпознаваемият консерватор в България?
Консерватор??? 
Бареков казва, че това е Сидеров.
Кой, кой го казва? Бареков???
Какво е искал всъщност да каже ли? Ами, не знам. 
 
Знам само, че когато г-н Сидеров излезе на улицата, го прави, защото се готви да влиза пак в парламента. Иначе казано се готви за избори.
 
Чувам ви, ей. Чувам ви да казвате, че този се извъртал като фурнаджийска лопата. Ама, не сте прави.
 
Защо обиждате фурнаджийската лопата. Тя е благороден инструмент и важен помощник на фурнаджията. Влиза безстрашно в огъня, вкарва и изкарва хляб, гювеч, козунаци, агнета, чушки…закъде сме без фурнаджийските лопати. Гладни ще останем. Всъщност не е важно каква е фурнаджийската лопата, а какъв е човекът, който я върти и използва. Чисти ли са ръцете му, чисти ли са помислите му и какво точно поставя във фурната.
 
Само едно не разбирам. Как при толкова много фурнаджийски лопати в Мила Родино Ти Си Земен Рай,  
 
работиме много, работим от сутрин до здрач, 
но хлябът е малко, но хлябът на стига деца
 
Разбира се, стиховете на Вапцаров са символични. У нас има много, ама много зърно, само че го изнасят в чужбина. Виж медузите сутрин край плажа още никой не се е сетил да ги консервира и изнася.
 

Пък фурнаджийските лопати се въртят ли въртят и им е все едно има или няма зърно. Когато е казал "И все пак тя се върти" , Галилео Галилей да не би да е имал предвид някоя такава лопата, а?
 
Докато ние се питаме,  г-н Сидеров и г-н Бареков стоят на улицата и пеят „Оставаме, оставаме и нищо, че е есен“. Има ли значение какъв сезон е, ако си консерватор.
 
То, аз тъй мога да ломотя глупащини и до утре и да ви губя времето. Няма смисъл. Жена ми е спряла да чете тия идиотщини още на втория ред. Ами, да. Няма да си губи времето я.
 
Време е за прогноза
 
Днес ще е слънчево, хладно и максималните температури ще достигнат 18 градуса в Бургас и в региона.
Мда…след някой друг ден май ще вадя родопското одеало.
 
Нека е хубав денят ви.
Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...