време за прогноза 17 окт. 2018 2018-10-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFJOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b40c7323820ccd0ebd1bb979b858e949f750be92/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32784.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Дали днес хан Омуртаг щеше да напише "КОР" върху своята колона

Да изразиш себе си чрез надпис или рисунка по някоя стена е практика тъй стара и дълговечна. Е, то стара и дълговечна в случая  е едно и също, тогаз защо дипля думи, чийто смисъл е един и същ, а? Сигурно за да покажа, че умея да разпъвам синонимни редове и съм умен, затуй. Кого пък лъжа аз? Умен??? Айде, бе!!!

Докъде бях стигнал? До старата и дълговечна традиция в стенописването, нали?

Преди векове хан Омуртаг наредил да изсекат надпис върху една каменна колона…нали си го спомняте?  И каменоделец издълбал думите хански на гръцки език „Човек дори и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил“.

Не само с това, но и с много други дела хан Омуртаг останал в историята.

А сега какви времена настъпиха.

Отскоро уж спрялата ТВ АЛФА, откъдето ни призоваваха да питаме правителството защо е спряла, почна да мята към зрителите кратки притчи Сидерови. И хората цъкат с език и се чудят как тъй някой, който е в коалиция с другиго, говори лоши неща за тоя другия.  

Преди време един социолог каза, че у нас има един политик, който е толкова пъргав, че може да оглави дори протестите срещу себе си и да повече хората срещу себе си. Е, не е един политик. Повече са пъргавите.

Но аз за надписите.

Сещам се за един български герой, който беше задържан насред творчески акт в Колизеума в Рим, където искаше да изстенопише надпис с послание към идните поколения. Ама, почнал отзад напред…Първо издялал името си  и таман да почне да пише и завета си, хоп карабинерите го арестуваха. Сега никой не знае какво е искал да каже тогава авторът. Може би и той не знае.

В далечна Япония пък екип от тамошни учени, философи и религиозни дейци вече втори ден мислят и обсъждат какво е искал да каже неизвестният представител на българската стенописна школа, който е изографисал надпис ЛОКО СФ на стената на тамошен мемориален паметник.

Чудят се японците, ама щяха още повече да се чудят, ако българският майстор на спрея беше  положил прочутото в цял свят трибуквено българско „хайку“  КОР или Х-Й вместо само кратък текст ЛОКО СФ. 

Но за съжаление майсторът срамежливо не е изписал името си. Поне е впечатлил всички в Страната на изгряващото слънце и там малки и големи говорят разни неща за България и българите.

Наскоро бях на поклонение из Света гора и там по пътеките видях на много места надпис на гръцки…изписан върху камъни, дървета и прочие. Пишеше „Господи помилуй“
Някак изглеждаше нормално. Мярнах и  надпис върху каменна плоча, от който ставаше ясно, че през 1818 година един българин, на име Виктор, е съградил нещо като малък каменен олтар и в него  е вградил дървен кръст.


Едно време това, а днес КОР или ЛОКО СФ.

Каква еволюция, а?

Не питайте правителството защо. То, горкото също е заето да пише разни обяснителни бележки към своите видими резултати.

Тъжна история.

Време е за прогноза.

Днес ще се радваме на още един облачно-слънчев ден. Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат около 18-20 градуса. 

Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...