ориентири 13 окт. 2018 2018-10-13 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcnROIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a15c701422d86ac5ff6e6968e883ba7548b3039d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32756.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Четирима български граничари, които защитиха страната си, все още са обвиняеми в турски съд

Сагата с граничните полицаи Михаил Цонков, Николай Петков и техни двама колеги продължава вече 10 години. 

През 2008 год. те се опитаха да задържат в българското морско пространство риболовен кораб нарушител и по време на операцията загина турски рибар.

На 16 октомври четиримата отново са призовани в Бургаски районен съд, където отново и отново ще дават показания по този случай. В България те са оправдани, но в Турция срещу тях се води процес.

Ако там те бъдат признати за виновни, т.е Михаил Цонков бъде обвинен за извършител на убийство,а  тримата му колеги за съучастници, те ще останат като „затворници“ в България, тъй като няма да могат да напускат държавата заради очакваното искане на Турция за издаване на международна заповед за задържането им.

Днес граничарите и техният командир в онази операция се срещнаха с депутати от Бургаски регион и с кмета на община Бургас Димитър Николов. Представяме ви мнения на участници в срещата.

Командирът на звеното Николай Костов : Служил съм 35 години. В момента хиляди български граничари са на границата и те трябва да бъдат сигурни и спокойни, че могат да изпълняват своите задължения

Комнадирът на спец звеното в операцията от 2008 год.


На границата има държавен ред. Нормално е всеки служител да чувства, че когато си изпълнява задълженията, зад него стои държавата. Той изпълнява своя дълг, нищо повече. Към момента нямам впечатление ,че има разколебаване, дори напротив. Мотивирани са, изправят се всеки ден пред различни ситуации…на граница като на граница.

Тогава ние сме си изпълнили служебните задължения. Бяхме специализирано звено за изпълнение на подобни задачи в морето и сме си свършили работата. А държавата …още тогава бяхме оценени. Целият ни екип беше награден от държавата за тази операция, а нарушителите бяха осъдени в България. Просто очакваме съдействие този процес да приключи благоприятно. Друг път няма.

Дияна Саватева, депутат от ГЕРБ: Този случай касае международното право. Затова и има уговорена среща между граничните полицаи и експерти от Министерството на правосъдието от комисията по „Международно правно сътрудничество и европейски въпроси.

Трябва да се потърси и контакт с българската консулска служба в Турция, за да се осигури и турски адвокат, който да присъства на процеса там“

Николай Тишев, депутат от БСП : Трябва да има силен обществен натиск. Държавата да се ангажира със защитата на граничарите, които са опазили българските граждани.Нека поискаме държавата да потърси адвокат в Турция и българската държава официално да се произнесе по случая

Валентин Касабов, депутат от Патриотичния фронт: Благодарение на натиска преди години успяхме да спасим момчетата, но сега историята се повтаря. Политически натиск трябва да има.Турция се влияе от политическата обстановка там, затова да се намесят Бойко Борисов и Валери Симеонов. Нека се спре тази гавра с момчетата и да се знае, че България не е вилает на Турция

Тодор Байчев, депутат от БСП: Трябва да се повлияе на крайния изход на този процес, а не да се търсят начини да се прекрати.Нещата могат да се случат само по дипломатически път

Димитър Бойчев, депутат от ГЕРБ смята, че помощ по случая трябва да се търси дори в Брюксел и в СтрасбургИ през евродепутатите ни ще се повдигне този въпрос. Ще търсим консултации с европейски правни институции за този казус. Но освен политическа подкрепа, която нашите граничари имат, не трябва да се пренебрегва правната страна на нещата. Лозунгите не пречат, не е излишна политическа подкрепа, но по всички направления трябва да се действа, за да отпаднат тези обвинения на една чужда страна към нашите граничари.

Димитър Николов, кмет на Община Бургас първи настоя да се излезе извън общите и широки граници на политическите декларации и да се предприемат конкретни мерки съвместно с държавните институции. Ето и неговият кратък коментар : От общината, каквото е необходимо като средства и подкрепа за нашите момчета, ние ще го осигурим. Според мен българското посолство и консулството трябва да осигурят / турски адвокат защитник за процеса в Турция/ и ние ще поискаме да го направят. На срещата в Министерството на правосъдието, която организирахме, ще поискаме точно това. Ще се срещнем с международната правна дирекция, която е компетентна в такива случаи.

Росен Кожухаров, адвокат на граничните полицаи също направи кратък коментар за „Бургаски репортер“, за да ни обясни какво предстои да се случи на 16 октомври, когато четиримата са призовани за кой ли път в съда.

Във вторник, 16 октомври, в Бургаски районен съд, ще се представят доказателства. Тези доказателства са ни предоставени от Върховна касационна прокуратура в лицето на Главния прокурор. Всяко едно от лицата ще направи кратко изявление, с което изпълнението на съдебната поръчка ще приключи и след това съдебната поръчка с всички събрани книжа ще бъде изпратена в министерство на правосъдието. С това ще приключи този, нека така да се изразя, този формален момент „производство по изпълнение на съдебна поръчка“. Оттук нататък ще се следват всички тези действия, с които народните представители и лично кметът се ангажираха за съдействие, т.е ще има реакция на институциите по дипломатически път.

Днес стана ясно, че апартаментът на граничен полицаи Михаил Цонков е бил запориран от държавата през 2009 год. за гарантиране на бъдещи вземания, т.е той не може да разполага с имота си като негов собственик.

в заглавната снимка са Николай Петков - втори отляво надясно, до него адв. Росен Кожухаров и крайно вдясно Михаил Цонков
Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...