време за прогноза 12 окт. 2018

Когато свършат парите, платената любов може да премине в безплатна омраза

Един от най-изнервящите и стресиращи въпроси във времената на моите ученически години / а това беше някъде около епохата на Великите географски открития/ беше онова питане в часовете по литература.

„Какво е искал да каже авторът“

Написал един човек роман, повест, есе, разказ, ода, поема или какъвто и да е писмен текст и ето ви на вас нездраво любопитство.

„Какво е искал да каже“

И най-интересното е това, че самият автор не е добавил обяснителни бележки към творбата си, ами трябва след години или дори направо след векове някакъв голобрад ученик да се чуди.

Когато учителите задаваха този въпрос, ами ние, учениците се напрягахме сериозно.

Снощи гледам аз по новините на една от националните телевизии  изказване на вицепремиера Валери Симеонов, посветено на страхливата немска полиция, която атакувала с огромни сили жилищен блок, където живеели папуаси и измежду тях български циганин, обвинен за изнасилване и убийство.

Едва ли не цяла дивизия от немски стражари го щурмувала нашия „БАЙМАНГАУ“, както пееха преди години едни наши актьори и певци.

А най-интересното беше това, че изказването валерисимеоновско беше обогатено със субтитри. 

Посланието на телевизионерите  беше ясно…не му се разбира какво иска да каже авторът и затуй му поставяме субтитри. 

Интересен подход, при условие че преди него излъчиха някакви странни особи с оскъдно познание по български език, които мъчително сглобяваха по някое друго изречение, но всичко това се лееше натюр…в оригинал. И честно казано, изобщо не ставаше ясно какво искаха да кажат авторите от една русенска махала.

Стига бе!!! Когато излъчват македонски политик, под думите му няма субтитри, а под словото на Валери Симеонов има. Направо си е заяждане.

Но е вярно, че напоследък в Мила Родино Ти Си Земен Рай този проблем е посевместен. На много хора, които искат и получават думата, не им се разбира нищо.

Например, какво искаше да каже премиерът на посланиците на доста държави, които събра на среща, за да им набие каските?

Бил бесен, бил ядосан, че три дни по света се говорели лоши и неверни неща по света за държавицата ни.

Но понеже нямаше субтитри, не стана ясно какво точно го е ядосало. Ония лъжци казвали, че у нас има корупция. Има ли? Или няма?

Казвали, че по показателя за свободата на словото и на медиите сме на 111 място в света. А да не би някой от ръководството на държавата да смята, че сме на Първо място? 

И други работи казвали по тамошните медии, например че има натиск върху журналисти, които се опитват да издирят информация за определени кръгове. 

Сетих се за едни процеси от последно време в родната медийна среда.

Всъщност преуспяващите медии у нас се делят на два вида. Едните получават сериозни финансови бонуси, за да пишат определени неща, хвалби да речем. А другите, те пък получават или по-точно си искат финансиране, за да не пишат, т.е за да мълчат многозначително. 

Наскоро един  предприемач ми сподели, че определена медия го поздравила с финансовото му благополучие и му намекнала, че е хубаво да сподели някаква част от печалбата си с тях.

Казали му „Не можеш да печелиш милиони и да не дадеш на нас“

А той инатливо им казал ,че може. Тогава те го заплашили, че щом не иска да им даде пари, за да мълчат, ще започнат да говорят, т.е напишат унищожителна статия срещу него. Пък предприемачът има пожелала творчески успех и отказал да им плати. Ден по-късно публикували статията, а той със силно накривена шапка продължил по пътя си. Вероятно ще има още статии, докато се случат две неща. Докато той най-сетне реши да плати или докато мозъчния ресурс на въпросната медия се насочи към друг приходоизточник. Ще връхлетят като мухи върху лай…пардон върху мед.

Преди време един кмет ми сподели, че от една медия години наред му ядяли краката и накрая му звъннали съвсем по човешки и му рекли „Айде, бе…не ти ли омръзна. Плати си, че да спрем да те плюем“ Пък той им отвърнал „Ааа, продължавайте си, не ми пречите“ И човекът си изкара по живо по здраво май четири мандата, а плювалниците изпаднаха в истерия.

Проблемът бил в това, че този кмет давал лош пример на останалите. Показвал, че може да управлява и без да си плаща, за да го хвалят определени професионални хвалители.

Та, си мисля, че ако всички вкупом хвалят някого, той, човекът трябва да разбере, че нещо не е наред и да му светнат всички сигнални лампи. Защото колкото и песимистично да звучи, много хубаво не е на хубаво.
"Горгона Медуза" на Микеле Анджело Ариси може пък да изобразява професионален ласкател, на когото са забравили да платят

Нали Иво Андрич казваше, че Щом една власт усети потребност да обещава на своите граждани мир и благоденствие посредством афиши, трябва да се внимава и да се очаква противното

И в стари времена и в днешните дни ласкателите и блюдолизците сменят обекта на обожание тъй пъргаво, че обектът докато мигне и разбира, че палачинката се е обърнала и вместо нежния шепот на ласкателствата и на конграчлуйшъните, той вече чува грохота на псувните, проклятията и клетвите.

Спомняте ли си един ТВ водещ, който лазеше пред портите на един политик, за да му стори поклон и да го славослави. Е, после ТВ водещият сам стана политик и почна да попържа същия своя доскорошен обект на обожание.

Ами,да. То се знае. Когато свършат парите, платената любов бързо може да премине в безплатна омраза. нищо лично, просто бизнес. Лошото на платената любов е, че е платена и има фиксирано начало и фиксиран край. В тези отношения двете страни си казват "Ще бъдем заедно, докато последната фактура ни раздели". Тъжно. А щом всичко лежи само на стоково парични отношения, винаги някой може да плати повече на професионалния хвалител и той да смени пъргаво плочата, пък да запопържа като докер.

Питате се какво е искал да каже авторът на всички тия брътвежи дотук ли? Ами, не знам. То и субтитри няма, да му се не види и на тъпия автор.

Между другото на Валери Симеонов всичко от казаното му се разби и нямаше никаква нужда от субтитри. Само не е ясно откъде накъде в Германия папуаси и роми живеят в един жилищен блок, но това не е болка за умиране.

Време е за прогноза. Днес ще има гъста и значителна облачност, но сегиз тогиз ще се радваме  и на слънце. Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат около 20 градуса.

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

Още от: време за прогноза


Още от: ориентири


Още от: пред олтара