време за прогноза 28 сеп. 2018

История за онзи ден, в който лекарят каза на един мъж "Матката ви е добре"

„Не трябва да бъркаме парите с качеството“…чух това прозрение от един лекар в телевизионен сутрешен блок.  Човекът обясняваше, че общо взето пациентите в болниците трябва да си плащат и да си доплащат, нищо че са здравно осигурени, защото …защото така.

В последно време си мисля ,че вървим към времето ,когато българският пациент ще бъде превърнат в безконтактна кредитна карта. Ще влиза в болницата и докато върви по клиничните пътеки, безконтактно ще го таксуват.
 Няма не искам, няма недей.

Аз още се сещам как преди четири години посетих една бургаска болница заради бъбречна криза и след един среднощен и един утринен преглед  ми взеха 250 лв, а после ми връчиха два амбулаторни листа, удостоверяващи, че съм бил прегледан. 

Докато лазех към дома си,  с изумление прочетох в единия документ, че „матката ми е добре“

Докато се олюлявах неумолимостта на диагнозата, на изпроводяк лекарят ми каза, че бъбрекът ми е в покой и да заповядам през август, за да ми разбие камъка. Действието се развиваше в началото на март.

Мдаа…запомнил съм кога се случваше случката, защото тогава с тревога разбрах, че имам матка, нищо че съм мъж. Добре съм бил…как добре, бе??? Какво ще я правя тази матка???

И тъй с новооткрита матка и с възпален бъбрек влязох в друга болница, получих остра инфекция на бъбрека и десетина дни лежах в леглото с висока темепература. Накрая срам не срам ходих до София и там ми разбиха камъка в бъбрека и …

А у дома жена ми ме изгледа някак странно. Гледаше документа, удостоверяващ наличие на матка в добро състояние, гледаше и мен…сигурно си е мислела, че в края на краищата е можело аз да ги родя двете ни деца, а не тя да се мъчи. Аз пък не смеех да мисля нищо. 

Слава богу…откритието на матка се оказа документална грешка, а аз се уверих за пореден път, че съм банален тип, а не някакво медицинско чудо. Иначе казано, бяха ми дали документа на някаква незнайна госпожа, а вероятно моята документация са и връчили на нея. Горката…ходила е на преглед за матката и как ли се е почувствала тя, когато са и връчили лист с текст, обясняващ, че бъбрекът и е добре. А за матката и нито дума. Дано не се е изприщила от притеснения.

Какви са изводите. Че в света на българското здравеопазване не трябва да бъркаме парите с качеството. Вярно е. 

Но е вярно и това, че незнайно защо още много прекрасни български лекари продължават да работят своята професия у нас и да правят чудеса в болниците. А защо продължават ли? Ами, навярно и това се обяснява с някакво чудо. Нека те бъдат благословени, а останалите откриватели на матки в мъжете…ами, дано не попадаме в ръцете им.

А сега е време за прогноза.

Есента е тук. Още някой друг ден и целокупният български народ ще започне да затваря кисело зеле в бидони и туршия в буркани и да вари ракия. Последното май че е вече в ход.

Днес ще е слънчево, ама хладно в утринните часове. По обедните също. Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат до около 18 градуса. Ама, не се оплаквайте. Можеше да сте на друго място и с друг статус. Ако бяхте камилар в Дубай, щяхте да се топите от жега. А не дай си боже, ако бяхте камила? 

Така че нека е хубав денят ви, а другото ще мине и замине. Дори и една матка в документите на пациент мъж.

 автор: Красимир Калудов

P.S Нямам логично обяснение, но незнайно защо още пазя онзи документ с ...ъъъ...информацията, посветена на несъществуващата ми матка. 

 

Още от: време за прогноза


Още от: ориентири


Още от: пред олтара