икономика 25 сеп. 2018 2018-09-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa2ROIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--39cdf8189339aeb4afed06df8dcbdb50db797e98/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32575.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Диян Димов: В Пристанище Бургас има ръст на обработените метали за високотехнологични обекти

Диян Димов е изп. директор на Пристанище Бургас. Потърсихме го, за да коментира какви тенденции в българската икономика са „уловили“ той и неговите колеги с помощта на анализа на естеството на товарите за износ или внос. Ето и неговият коментар за читателите на „Бургаски репортер“

Обработката на товарите в Пристанище Бургас винаги служи като индикатор за възход или спад в различни сектори на родната икономика. В този смисъл в кои сфери смятате, че има оживление и ръст?

За нови товаропотоци не може да се говори, но имаме изключително голямо увеличение на обработените метали през последните няколко месеца. Ако ги разглеждаме като „генерални товари“, отчитаме ръст някъде около 45-50%. Голямо улеснение за приемането и обработката на такива метали е наличието на закрити складови площи, с които разполагаме. Само че не можем да удовлетворим всички наши клиенти за съхранение на закрито на всички количества.

Това показва ,че тези метали наистина се влагат в строителство на сгради и съоръжения, за които се изискват специални стомани, студено валцовани и други такива. Вече не става въпрос само за желязо за бетон и други такива. Вече има метали с висока добавена стойност. Профили, квадрати, тръби, специализирани детайли. През 2018 год. за първи път обработваме метали, които са опаковани внимателно като телевизори.

Значи има високотехнологични сектори в България, които бележат ръст, така ли?

Да. Това показва, че в България се строи и че се изграждат производствени мощности, които имат специални изисквания към металите, които се влагат в тях.

Как реагирате на тази тенденция?

Целта ни е да увеличим закритите складови площи. С колегите от Държавното предприятие планираме обновяване и разширяване.

Кога уловихте тази тенденция и тя устойчива ли е според вас?

От началото на годината е това. И се увеличава постоянно. Беше изненада. Затова и сме изложили пред Съвета на директорите като стратегия нуждата от нови закрити складови площи  за обработка и съхранение на такива метали.

Има ли подобен ръст и при други товари в Пристанище Бургас?

Като товарооборот се движим между 5-6%. Очакванията са да достигнем около 10% ръст спрямо предходната година. Има нещо важно. Отчитайки дела на „насипните“ товари и на „генералните“ товари , виждаме , че от 70/30 съотношението доближава 50/50. Това се дължи на товарите с висока добавена стойност.

Какъв сигнал е това за състоянието на българската икономика?

Високотехнологичните производства се развиват и добавената стойност е по-висока. Това означава ,че БВП реализира положителен финансов резултат. Има повече печалби. Повече данъци. 

Автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...