ориентири 07 сеп. 2018 2018-09-07 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFZNIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e480f1d210ca1d10c0244cad744d79d81f8278cb/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32414.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Адв. Евгений Мосинов: Обвинението, че някой е син на баща си, връща епохата на сталинизма в България

През последните няколко дни новините от Карнобат имат за основен източник полицията и  прокуратурата, последвани от медиите.

Вече няма човек в страната, който да не си задава въпроса, кой е всъщност този митичен „син на кмета на Карнобат“, за когото винаги се намира място във всяка новина. 
Да, уточнява се мимоходом, че е отдал под наем свой обект, където е била разкрита фабрика цигари, но каквото и да се каже за етапа на разследване, който и да го казва, винаги се добавя тази важна подробност. „Сред задържаните е синът на кмета на Карнобат“

А той има си име? В личната му карта пише „син на кмета“, ли? Или пише Иван Димитров? 

В момента двама бургаски юристи са поели защитата му срещу държавното обвинение, адвокат Станко Кралев и адвокат Евгений Мосинов.

Пред „Бургаски репортер“ адв. Мосинов заяви следното:

Говорят за престъпна група от 2009 год. Та, Иван тогава дори не е бил управител на търговското дружество „Оптима“. Изключително общи, изключително неконкретни са обвиненията срещу него. 

Не може държавна институция, държавното обвинение да представя обвиняем не с името му,  а с произхода му, с това на кого е роднина. Иван е в лично качество обвиняем, а не само нечий син. Той освен син на кмета е и син на майка си. Той заради произхода си ли е арестуван? Както по времето на Сталин, когато тогава са арестували хора заради роднински връзки и това е водило до автоматична вина. Това не е редно. 

Внушава се, че Иван Димитров е сериозен престъпник. Това е абсурдно. Той е наемодател. Много хора могат да попаднат в такава ситуация. Чисто хипотетично, някой може да даде апартамента си под наем на две красиви момичета и после да разбере, че имотът му е превърнат в бардак. 

Не може държавното обвинение да подчертава постоянно, че това е“синът на кмета на Карнобат“. Какво се търси? Политическа интрига? Политическо обвинение. Дават ли си сметка как това рефлектира върху авторитета на кмета и на общината, на самия град Карнобат?

Иван Димитров абсолютно им съдейства. От първия ден, когато е разкрита фабриката. Той е прекратил тогава договора. Не е бил разпитан нито един път. Има  е лош късмет да е наемодател…както става видно  и  син на баща си. 

Налагат една абсурдна идея, че има една организирана престъпна група ,но без ръководител. Само с участници и, че четирима от тях  ги няма, но Иван е тук и е син на кмета.

Когато се борят с престъпността, не трябва да вкарват в тази борба и странични политически цели.

Ако Иван Димитров е обвиняем, трябва да е обвинен не заради това чий син е, а заради конкретен и доказан личен принос в някакво престъпление. 

Това „син на кмета“ е прецедент с много опасни последици.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...