време за прогноза 15 юни 2018 2018-06-15 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdGRLIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6bf6d87ebf8f91fb5d127d0869fa6d357a4cf051/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31627.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Мотото на бъдещата езикова полиция може да бъде "Аз съм прост и вие сте прости, затуй се разбираме"

Нали чухте за онова патриотично предложение на един политически патриот или патриотичен политик да бъде въведена „езикова полиция“

Е, това е вече бамбашка работа…прощавайте…трябваше да изпиша „голяма работа“…“бамбашка“ е непатриотичен турцизъм. Опазил ме Бог.

Доколкото разбрах, депутатът пазител на българщината искал по този начин да съхрани българския език. Какъв нотабил…опа, благородник исках да кажа. Нотабил е някаква латинска дума.

Е, обзетият от родолюбив плам автор на идеята пропуска да обясни защо преди време откри предизборната си кампания за българското Народно събрание в Москва, но пък какво…нали сме братушки с една вяра, един език и в отделни случаи с един и същи благодетел, демек работодател. Простено да му е.

Да затворим очи и да си представим какво би станало, ако бъде въведена такава „езикова полиция“.

Езиковата полиция в акция срещу гражданин, който не познава правилото за "пълния член" - Картина на Уолтър Молино


Само си представете как десетина строги учителки по български език и литература с черни униформи и с дълги показалки влизат в Парламента. Или десет строги мустакати учители по същия предмет влизат в Парламента и държат в ръцете си по един дървен чук.

И всеки депутат , който каже от трибуната на Народното събрание „експертиза“, „консенсус“, дебат“„компетенция“ и „интеграция“ „кохезия“, бива ръкоположен с показалката или с чукчето по главата?

Защо така ли?

Защото нито една от изброените думи не е българска. Нито една, ама нашенските сенатори и патриции под път и над път ги ползват.

Ей, го на. Току що един депутат рече „На Балканите трябва да се освободим от историческите реминисценции“. Край…този направо ще го арестуват от езиковата полиция.

Езикова полюция??? Прощавайте…езикова полиция? Ама, то и полиция е чужда дума, ако трябва да бъдем „екзактни“ , както би казал един златоуст бивш партиен лидер…точни демек.

Крайната цел на езиковата полиция ще бъде да се стигне дотам, че всеки един от нас да може да заяви в един момент „И аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме“

Както и да е. Време е за прогноза за времето.

Ще бъде слънчево и топло. Максималните температури днес ще достигнат 28 градуса в Бургас и в региона.

Нека е хубав денят ви

 автор: Красимир Калудов
Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...