ориентири 16 май 2018

Бургаското пристанище празнува 115-и рожден ден

Тази година Пристанище – Бургас празнува 115 години от своето създаване.

Указът за изграждане на пристанището е издаден през 1894 г., а официалното му откриване е било на 18 май 1903 година, в присъствието на Княз Фердинанд І.

Бургас е градът, който може да се похвали с най-старото морско пристанище в България, както и с първия пристанищен фар. 

Днес „Пристанище Бургас” ЕАД е вторият по големина пристанищен оператор в акваторията на Бургаския залив и работи в условията на конкуренция с още шест пристанищни оператора. На територията му се обработват стоки и товари, които обслужват икономиките на Югоизточна България, съседни балкански страни и всички черноморски държави. 

През последните години портът беше модернизиран значително – нова Морска гара, каботажен пасажерски терминал, Марина Порт Бургас, обекти за развлечение и отдих. Културните  събитията в Зоната за обществен достъп и „Магазия 1”, привличат ежегодно хиляди граждани и гости на града. 

Събитията, посветени на 115-та годишнина на Пристанище Бургас, ще са през целия ден на 18 май. 

От 10:00 ч. съвместно с ученици от ПГЧЕ „Васил Левски” – Бургас в зелените площи до Морска гара ще бъде засадено вечнозелено дърво. Инициативата е по повод 115 години „Пристанище Бургас“ ЕАД и 55 години от основаването на гимназията. След това  възпитаници на преподавателя Йордан Ангелов ще рисуват пристанище Бургас в Зоната за обществен достъп. Картините, подписани от авторите, ще бъдат подарени на порта и подредени на първия етаж на Морска гара.

Базов миночистач „Прибой” и граничният полицейски катер „Обзор” ще акостират на Морска гара в 12:00 ч., а флаговете за разцветяване на корабите  ще допринесат за празничната атмосфера в порта.

На рождения си ден бургаското пристанище ще приеме делегация от Комитета на постоянните представители към Съвета на Европейския съюз (КОРЕПЕР).  

Концертът на Представителния духов оркестър на ВМС ще започне от 17:00 ч. пред Морска гара.

В 18:00ч в Зоната за обществен  достъп до Морска гара ще е тържественото откриване и награждаване на участниците в изложбата „ПОРТ фото БУРГАС – 115”. В нея са представени близо 200 снимки на над 40 професионалисти и любители от цялата страна, които се включиха в инициативата под надслов „Единствено в бургаското пристанище животът ме изпълва с възхищение” 

Фотосите ще са подредени в района на паркинга до Морска гара и през целия летен сезон ще радват посетителите на пристанището.

От 19:00 ч. в Морска гара ще започне тържеството по повод годишнината. По време на събитието ученици от ПГЧЕ „Васил Левски” – Бургас, с ръководител Яна Димитрова ще представят паметни моменти от тържественото освещаване и откриване на бургаското пристанище преди 115 г. Текстовете са възпроизведени по единствено съхранено издание „Бургаско пристанище”, отпечатано през 1905 г. от „Министерството на обществените сгради, пътищата и съобщенията”. Оригиналът е собственост на Янко Янков, от клуба по спортен риболов „Гларус“ – Бургас и е предоставен на порта за събитието и за отпечатване на фототипни брошури.

По време на тържеството ще бъде показан кратък видеоматериал, в който има запечатани моменти от бургаското пристанище през годините. В него ще бъде представен откъс от документалния  филм  „Царството на розите – България”  от 1928 г. с първите съхранени филмови кадри от порта и града. 

Филмът е дело на екип от България и Германия, а негов режисьор е  Александър Вазов, племенник  на Иван Вазов. 

Певецът Захари Чернев ще представи най-новия си клип „Капитане” – химна на Съюза на моряците ветерани, заснет с помощта на „Пристанище Бургас” ЕАД. Бургаската група „Горещ пясък” също ще се включи с изпълнения в празничната програма на пристанището.

Още от: ориентири


Още от: различно


Още от: време за прогноза