ориентири 16 май 2018

Държавата поема язовирите, които общините не искат

Общините ще имат възможност да се откажат от язовирите, които нямат възможност да стопанисват. 

Това предвижда законопроект за изменение на Закона за водите, подготвен съвместно от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Целта е подобряване на механизмите и справяне с предизвикателствата при поддръжката и експлоатацията на язовирите.

„Беше сформирана работна група от експерти при вицепремиера Валери Симеонов и двата експертни екипа – на ГЕРБ и на Обединени патриоти, внесохме законопроект, който тази седмица ще бъде разглеждан на първо четене в Комисията по околна среда. Законопроектът е свързан с въвеждане на категоризация на язовирите, от една страна от гледна точка на обема и техническите параметри, а от друга – от гледна точка на потенциалната опасност на тези съоръжения, близостта им до населените места и критичната инфраструктура.”, обясни депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева.

По думите ѝ тази категоризация ще бъде въведена с цел да се насочи вниманието към най-опасните язовири и да се засили контролът. 

Според Василева най-голям проблем има с общинските язовири, които на територията са 4523 от общо 5700 на брой. 

„Общините срещат трудности при стопанисването на съоръженията, тъй като имат липса на капацитет и финансови ресурси. Затова с този законопроект ще се даде възможност на те да прехвърлят собствеността на държавата. За целта ще бъде създадено търговско предприятие, което ще се грижи за управлението на тези язовири, които общините нямат възможност да стопанисват.”, допълни Василева.

Освен това държавно дружество ще се заеме с ремонта на язовирите, които имат нужда от това. 

Още от: ориентири


Още от: различно


Още от: време за прогноза